BACKGROUND

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019

Οι θαυμαστές του Μαδούρο κάνουν πράξη όσα έχουν εμπνευστεί από το πρότυπό τους


Οι μολότοφ των άλλων

Για τη μολότοφ στο σπίτι της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ η αστυνομία κινήθηκε ταχύτατα, ενώ δεν έχει δείξει ανάλογη αποτελεσματικότητα για τις μολότοφ που πέφτουν βροχή κάθε Παρασκευή και Σάββατο έξω από το Πολυτεχνείο. Συλλήψεις δεν γίνονται και οι επιθέσεις συνεχίζονται προγραμματισμένα κάθε εβδομάδα.

Όλοι γνωρίζουν ότι οι επιθέσεις αυτές γίνονται από άτομα που χρησιμοποιούν ως ορμητήριο το Πολυτεχνείο. Παρότι τα επεισόδια γίνονται για χρόνια, η αστυνομία ουδέποτε ζήτησε άδεια από την πρυτανεία του ιδρύματος για να κάνει έρευνα στους χώρους από όπου ξεκινούν οι επιθέσεις και πιθανότατα κατασκευάζονται και αποθηκεύονται οι μολότοφ.

Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί δύο μέτρα και δύο σταθμά. Στη μία περίπτωση έχουμε μια αστραπιαία αντίσταση της αστυνομίας, ενώ στην άλλη τη συστηματική άρνησή της να δώσει ένα τέλος σε επαναλαμβανόμενα επεισόδια που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή αστυνομικών και καταστρέφουν δημόσια περιουσία. 

Ο Αλέξης Τσίπρας ως πρωθυπουργός στη βουλή (7/7/17) απάντησε στην παρατήρηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Τζαβάρα ότι στα πανεπιστήμια κατασκευάζουν μολότοφ με τη φράση «Και τι κακό έχουν οι μολότοφ;». Όταν ο βουλευτής ανταπάντησε «Τι κακό; Καίνε κόσμο» ο Τσίπρας είπε: «Εξαρτάται σε ποια μεριά είσαι όταν πέφτουν οι μολότοφ. Εκεί που τις ρίχνουν ή εκεί που πέφτουν;».

Όταν αυτοί που δέχονται τις μολότοφ είναι αστυνομικοί ή άλλα κόμματα ο πρωθυπουργός ειρωνεύεται τους στόχους των επιθέσεων και ουσιαστικά λέει καλά να πάθουν. Δεν πρόκειται για μια ακόμη εξυπνάδα ή ένα ακόμη άνοστο αστείο, αλλά για την διατύπωση της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Μόλις όμως απειληθούν μέλη του δικού του συστήματος εξουσίας, τότε τα πράγματα αλλάζουν και η καταστολή είναι άμεΑνάλογη ήταν και η αντίδραση των αρχών όταν προχώρησαν σε συλλήψεις για τις αφίσες που αναρτήθηκαν στη Βόρειο Ελλάδα με φωτογραφίες βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με το ερώτημα «Εσύ θα προδώσεις τη Μακεδονία μας;». Οι συλληφθέντες κατηγορήθηκαν για αφισοκόλληση, όταν λίγο καιρό πριν όλη η Θεσσαλονίκη είχε γεμίσει με αφίσες για την ομιλία Τσίπρα, χωρίς να συλληφθεί ή να κατηγορηθεί κανείς.
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημ. Βερβεσός σε δήλωση που καταδικάζει τη στοχοποίηση βουλευτών επισημαίνει ότι «συνταγματικής προστασίας απολαύει εξίσου η ελευθερία της έκφρασης, που περιλαμβάνει και το δικαίωμα κριτικής, ακόμα και οξείας, όταν αφορά δημόσια πρόσωπα, και δη αυτά που ασκούν εξουσία.

Για τον λόγο αυτό προκαλούν κατάπληξη οι επιλεκτικές συλλήψεις τη επικλήσει διατάξεων περί αφισοκόλλησης και η δίωξη προσώπων, τα οποία ασκούν το δικαίωμα νόμιμης κριτικής σε πολιτικά πρόσωπα».

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η προσαγωγή 20 ατόμων που διαμαρτύρονταν έξω από το Μέγαρο Μουσικής της Αθήνας στις 13 Ιανουαρίου πριν από την έναρξη της εκδήλωσης με ομιλητές τον Αλέξη Τσίπρα και πολιτικούς από τον χώρο της κεντροαριστεράς για τη συμφωνία των Πρεσπών. Οι πολίτες αυτοί δεν παρέβησαν κανένα νόμο και η προσαγωγή τους έγινε παραβιάζοντας το δικαίωμά τους να συναθροίζονται και να διαμαρτύρονται ελεύθερα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά την περίοδο της διεκδίκησης της εξουσίας, δικαιολόγησε τη βία και τη χρησιμοποίησε -μαζί με τη συκοφαντία- εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων. Αφού η εξουσία κατακτήθηκε, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μεροληπτεί υπέρ του εαυτού της και εφαρμόζει επιλεκτικά τον νόμο κατά των αντιπάλων της. Έτσι η δημοκρατία, που εγγυάται την ισότητα όλων απέναντι στο νόμο, υπονομεύεται. Και οι θαυμαστές του Μαδούρο κάνουν πράξη όσα έχουν εμπνευστεί από το πρότυπό τους.

Σπύρος Βλέτσας
AthensVoice