BACKGROUND

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Ο DR.JEKYL KAI O DR.HYDE


Αυτοί οι απίθανοι που κυβερνούν αυτή τη χώρα και δη ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, μοιάζουν τόσο πολύ με τον Δόκτωρ Τζέκιλ και τον κύριο Χάιντ.
Ο υπουργός λοιπόν, τις τελευταίες δύο ημέρες, όπου βρεθεί κι όπου σταθεί, λέει ότι βγαίνουμε από την κρίση, η ύφεση υποχωρεί, υπάρχει αισιοδοξία και πολλά άλλα τέτοια. Τι να πει άλλωστε, αν έλεγε κι αυτός ότι βουλιάζει το καράβι θα έπρεπε πρώτα να έχει ο ίδιος πηδήξει απο αυτό.
Αλλά και ο πρωθυπουργός, χθες, στο υπουργικό συμβούλιο είπε ότι «βαδίζουμε προς το τέλος της ύφεσης» επισημαίνοντας ωστόσο ότι «αυτό δεν σημαίνει και το τέλος της κρίσης και των προβλημάτων».
Και για να θυμηθεί πόσο… fitness είναι ζήτησε από τους υπουργούς να οπλιστούν με υπομονή και αποφασιστικότητα, καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, «τρέχουμε σε μαραθώνιο».
Αυτό λοιπόν είναι το πρόσωπο του Δόκτωρ Τζέκιλ γιατί ξαφνικά εμφανίζεται και ο κύριος Χάιντ. Ο κ. Παπακωνσταντίνου λοιπόν, παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι είναι… αποτυχημένος. Όχι ότι το είπε έτσι, αλλά παραδέχθηκε πως το έλλειμμα θα είναι πάνω από το 9,5% που ήταν ο στόχος, ο αναθεωρημένος όχι ο παλιός διότι αυτός έκανε λόγο για έλλειμμα κάτω από 8%. Από το πρώτο Μνημόνιο δηλαδή θα έχουμε μια απόκλιση της τάξης των 2 και πάνω μονάδων του ΑΕΠ ή περί τα 5 δις ευρώ.
Απέτυχε λοιπόν ο κ. υπουργός να υλοποιήσει ακόμη και τον μίνιμουμ στόχο για μείωση του ελλείμματος. Όμως, γι’ αυτό δεν πήραμε τόσα μέτρα, δεν θυσιάσαμε τόσα πολλά; Γιατί λοιπόν η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τώρα ότι απέτυχε και πρέπει να επιβάλει κι άλλα μέτρα;
Έτσι, λοιπόν και η τρόικα από την ερχόμενη Τρίτη θα έρθει «γκαζωμένη» γιατί τίποτε δεν έχει γίνει σωστά. Ούτε το έλλειμμα, ούτε οι αποκρατικοποιήσεις, ούτε το άνοιγμα των επαγγελμάτων, ούτε καν το σχέδιο αξιοποίησης των ακινήτων. Όλα χύμα και στον αέρα.
Το μόνο που κάνει η κυβέρνηση είναι να οργανώνει καθημερινά υπουργικά και διϋπουργικές για να δείξει δουλειά ενώ ετοιμάζει και μέτρα – φιέστες όπως η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, για την οποία ακούμε κάθε χρόνο. Να μας πουν όμως από πού θα βρουν τα 200 και πλέον εκατ. που απαιτούνται, δε βρέθηκε κανείς.
Κατά τα λοιπά, η διυπουργική είχε και πάλι σούπα με ολίγο πιπεράκι. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα κατατεθεί στις 15 Απριλίου ένα ακόμη νομοσχέδιο – σκούπα που θα περιλαμβάνει το πακέτο των αποκρατικοποιήσεων, αναπτυξιακά μέτρα (για ακόμη μια φορά) και πιθανότατα τα σχέδια για την ακίνητη περιουσία. Επίσης, θα προβλεφθούν και οι τρόποι που θα πρέπει να βρεθούν 1,7 δις ευρώ για τη μαύρη τρύπα του 2011, που όμως, τελικά μπορεί να φτάσει τα 2,5 δις.
Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, συμφωνήθηκε ότι αυτό θα εξειδικεύεται ανά έτος ενώ η κυβέρνηση δηλώνει ότι θέλει να κρατήσει τη στρατηγική συμμετοχή του δημοσίου σε βασικές υποδομές, δηλαδή δίκτυα ΔΕΗ, νερά κ.λπ. Να δούμε τι επενδυτής θα βρεθεί με τέτοιες προϋποθέσεις.
Αποφασίστηκε επίσης η ενίσχυση του ρόλου του επιτρόπου των τραπεζών, δηλαδή του αντιπροσώπου του κράτους στις τράπεζες που έχει βοηθήσει οικονομικά.
Ο ρόλος του ενισχύεται, πρώτον, μέσω της απόκτησης του δικαιώματος πρόσβασης στις πληροφορίες των τραπεζών, με τις τελευταίες να υποχρεούνται να παρέχουν πληροφορίες, εφόσον ζητηθούν, και, δεύτερον, μέσω της ενίσχυσης του δικαιώματος αρνησικυρίας (βέτο) του επιτρόπου σε στρατηγικές αποφάσεις των τραπεζών.
Η απόφαση αυτή ελήφθη διότι υπάρχουν επικρίσεις σχετικά με τη στάση του επιτρόπου στην πρόσφατη αποτυχημένη συγχώνευση Εθνικής με Alpha.