Και επισήμως πλέον η Eurostat ανακοίνωσε ότι το έλλειμμα του 2010 θα είναι στο 10,5%, περίπου μια ποσοστιαία μονάδα πάνω από την πρόβλεψη της κυβέρνησης, την αναθεωρημένη φυσικά διότι το πρώτο μνημόνιο μιλούσε για έλλειμμα κάτω από 8%.
Η αστοχία της κυβέρνησης είναι της τάξης των 2,3 δις ευρώ τα οποία θα πρέπει να καλυφθούν με νέα μέτρα λιτότητας. Επίσης, το χρέος της χώρας έχει φτάσει το 2010 το 142,8% του ΑΕΠ ενώ το ταμειακό έλλειμμα έχει φτάσει τα 24 δις ευρώ.
Είναι πλέον και επίσημη η αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής από πέρυσι μέχρι σήμερα. Μια πολιτική πιστής τήρησης του Μνημονίου που όμως οδηγεί σε πλήρη εκτροχιασμό της οικονομίας. Διότι εκτός από την περσινή απόκλιση έχουμε και τη φετινή «μαύρη τρύπα» στα νοσοκομεία.
Την αποτυχία του οικονομικού επιτελείου καλείται τώρα να πληρώσει ο ελληνικός λαός. Εκεί που δεν μπορεί το κράτος να γεμίσει τα ταμεία του από εκεί που πρέπει, θα έλθει τώρα με οριζόντιες ρυθμίσεις να κάνει ακόμη πιο φτωχούς τους πολίτες.
Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται λοιπόν να ανακοινώσει πακέτο μέτρων 27 δισ. για την περίοδο 2012-2015, ενώ για το φετινό Προϋπολογισμό έχει ήδη αποδεχθεί αποκλίσεις 3 δισεκατομμυρίων, οι οποίες αναμένεται να διαμορφωθούν στα 8 δισ. λόγω της σημαντικής υστέρησης στα δημόσια έσοδα, αλλά και της αναθεώρησης του ελλείμματος του 2010 στο 10,5%. Συνολικά, δηλαδή, το πακέτο μέτρων μπορεί να κυμανθεί κοντά στα 35 δισ. ευρώ!
Αναμένεται δραστική περικοπή στις φοροαπαλλαγές, νέα μείωση μισθών στο Δημόσιο μέσω του ενιαίου μισθολογίου, αλλά και ψαλίδι στις επικουρικές συντάξεις, ιδίως για τα Ταμεία που έχουν βρεθεί στο «κόκκινο». Πρόκειται ουσιαστικά για την τελευταία ευκαιρία της κυβέρνησης να παρουσιάσει αξιόπιστο πρόγραμμα ανάταξης της οικονομίας, μετά την απογοητευτική ανακοίνωση των μέτρων της 15ης Απριλίου, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου αρκέσθηκε σε μία γενικόλογη έκθεση ιδεών.
Την ίδια ώρα, το κλίμα στις αγορές προεξοφλεί αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ενώ ήδη ξένοι οίκοι ερίζουν για τη μορφή που μπορεί να έχει. Η επιμήκυνση των δανείων των 340 δισεκατομμυρίων ευρώ κατά 10 χρόνια με τη μείωση επιτοκίου στο 3,5% με 4% θεωρείται μία «ήπια» αναδιάρθρωση, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει και συμφωνία των πιστωτών. Αντιθέτως, ξένοι εκτιμούν ότι απαιτείται δραστικότερη λύση με «κούρεμα» (δηλαδή μείωση) του κεφαλαίου.
Τα spreads κάνουν νέα ιστορικά ρεκόρ, ενώ το μνημόνιο έσωσε την Ελλάδα για να μπορούμε να ξαναβγούμε στις αγορές!!! Μόνο που φαίνεται πως οι αγορές δεν έχουν μάθει τίποτε για την διάσωση της χώρας μας και συνεχίζουν να ποντάρουν στην πτώχευσή μας!!! Μα, καλά, οι αγορές δεν μπορούν να δούνε την βελτίωση που έφερε ο Παπανδρέου με το ΔΝΤ; Δεν μπορούν να δούνε πως η χώρα έχει επανακάμψει και είναι έτοιμη για πρωτοφανείς (παγκοσμίως) επενδύσεις; Είναι δυνατόν οι αγορές να είναι τόσο, μα τόσο τυφλές και να μην βλέπουν την πραγματικότητα που χτίζουνε με τόσο κόπο ο Παπανδρέου, ο Παπακωνσταντίνου, τα ΜΜΕ και το ΔΝΤ;!!!
Σε νέο ιστορικό ρεκόρ, πάνω από τις 1.200 μονάδες βάσης, εκτινάχθηκε σήμερα το spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών, εν αναμονή των αναθεωρημένων στοιχείων για το έλλειμμα του 2010.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Markit, το πριμ που ζητούσαν οι επενδυτές για τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών bunds σκαρφάλωσε μέχρι τις 1.205 μονάδες βάσης.
Ανοδικά κινείται και το κόστος ασφάλισης των πενταετών τίτλων έναντι αθέτησης πληρωμών (CDS). Νωρίτερα, διευρυνόταν κατά 37 μονάδες βάσης στις 1.340 μονάδες βάσης.
Η Eurostat αναμένεται να ανακοινώσει εντός της ημέρας ότι το ύψος του ελλείμματος του 2010 αναθεωρείται κοντά στο 10,5% του ΑΕΠ, από 9,4% που ήταν ο στόχος του προϋπολογισμού, αποκλίνοντας σχεδόν μία εκατοστιαία μονάδα.
Η αναθεώρηση αυτή θα επιφέρει πρόσθετα βάρη για τον προϋπολογισμό του 2011, ο οποίος επίσης από το πρώτο τρίμηνο έχει εμφανίσει υστέρηση εσόδων ύψους 1,4 δισ. ευρώ. Οι δύο αυτοί παράγοντες υποχρεώνουν το υπουργείο Οικονομικών να αναθεωρήσει το ύψος των έκτακτων μέτρων για φέτος από το επίπεδο του 1,74 δισ. ευρώ που είχε προσδιορίσει η τρόικα τον περασμένο Φεβρουάριο, σε 3 δισ. ευρώ.
Ε. Λικάνεν: Δεν θα εξυπηρετούσε σε τίποτε μια αναδιάρθρωση
Μια πιθανή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους «δεν θα εξυπηρετούσε σε τίποτε» για την αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών της χώρας, δήλωσε σήμερα ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας Έρκι Λικάνεν.
«Μια υπερχρεωμένη χώρα πρέπει να παράξει ένα δημοσιονομικό (πρωτογενές) πλεόνασμα. Μία αναδιάρθρωση δεν θα αλλάξει τίποτε», τόνισε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.
«Το δεύτερο σημείο είναι η ανάγκη επαναβεβαίωση των δυνάμεων της ανάπτυξης. Και εδώ μια αναδιάρθρωση δεν εξυπηρετεί κάτι», πρόσθεσε.