BACKGROUND

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

ΓΟΛΓΟΘΑΣ ΜΕ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ 2011

 
Ρεπορτάζ : Κ. Τσαχάκης
(από το Έθνος)
Ερχεται... επιμήκυνση της νηστείας ελέω νέων μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος του 2011. Η Γιούροστατ ανακοίνωσε χθες ανοδική αναθεώρηση του περσινού ελλείμματος στο 10,5% του ΑΕΠ ή στα 24,2 δισ. ευρώ από 9,4% και 21,9 δισ. που υπολόγιζε...
το οικονομικό επιτελείο.Παρά τη μεγάλη αναθεώρηση, αποτέλεσμα της οποίας είναι η φετινή προσαρμογή να ξεκινά από υψηλότερη βάση κατά 2,3 δισ. ευρώ και η «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού που στο πρώτο τρίμηνο του έτους διαμορφώθηκε στο 1,5 δισ. ευρώ, στο υπουργείο Οικονομικών επιμένουν ότι θα ληφθούν νέα μέτρα ύψους 3 δισ. ευρώ. Θεωρούν ότι είναι αρκετά για να περιοριστεί φέτος το έλλειμμα στο 7,4% του ΑΕΠ.

Ομως, όπως έγραψε και χθες το «Εθνος», η τρόικα εκτιμά πως θα απαιτηθούν τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ και πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση.
Το βέβαιο είναι πως τα χρονικά περιθώρια για την κυβέρνηση στενεύουν. Θα πρέπει να παρουσιάσει τα μέτρα και τους ποσοτικούς στόχους στην τρόικα, η οποία καταφθάνει στην Αθήνα στις αρχές Μαΐου (4 του μήνα το τεχνικό κλιμάκιο και 9 με 10 οι επικεφαλής), προκειμένου ύστερα από διαπραγματεύσεις να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.
Οπως σημειώνουν στο υπουργείο Οικονομικών, το βάρος θα πέσει στην περιστολή των δαπανών και τα μέτρα που θα ληφθούν θα τεθούν σε άμεση ισχύ.
Ειδικότερα, θα υπάρξουν περικοπές σε κοινωνικά επιδόματα με την καθιέρωση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.
Οι δαπάνες για παροχές κοινωνικού χαρακτήρα, δηλαδή για επιδόματα που καταβάλλονται σε ανέργους, τρίτεκνους και πολύτεκνους, καθώς και για ισόβιες πολυτεκνικές συντάξεις, θα περιοριστούν σημαντικά από φέτος -αντί από την 1η-1-2012 που προγραμματιζόταν αρχικά- εφόσον η καταβολή τους θα συνδεθεί άμεσα με κριτήρια που θα αφορούν στο ύψος του ετήσιου δηλωθέντος εισοδήματος και στα περιουσιακά στοιχεία που κατέχουν οι δικαιούχοι των επιδομάτων.
Η κυβέρνηση θα προχωρήσει επίσης σε μείωση των κονδυλίων για υπερωρίες και πρόσθετες αμοιβές στο Δημόσιο και στις ΔΕΚΟ, σε ψαλίδισμα επιχορηγήσεων και σε κατάργηση δημόσιων φορέων.
Προς την ίδια κατεύθυνση η θεσμοθέτηση του ενιαίου μισθολογίου και η εφαρμογή του από τον Ιούλιο θα περιορίσει το μισθολογικό κόστος.
Περικοπές
Εξάλλου προωθούνται περικοπές στις φαρμακευτικές δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων, στις προμήθειες των νοσοκομείων και τις λειτουργικές δαπάνες των ΔΕΚΟ.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για την αναθεώρηση του περσινού ελλείμματος τονίζεται ότι χρειάζονται μεγαλύτερες προσπάθειες στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής και στις δαπάνες σε νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, αυτοδιοίκηση, ΔΕΚΟ.
Ας τονιστεί ότι ήδη εκφράζονται αμφιβολίες αν εν μέσω ύφεσης θα αποδώσουν τα νέα μέτρα.
Πάντως το υπουργείο ξεκαθάρισε πως «σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στους στόχους του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής και όλα τα αναγκαία μέτρα για την επίτευξή τους έχουν ήδη προβλεφθεί στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τις 15 Μαΐου».
Βέβαια, ακόμη τα μέτρα δεν έχουν συνδεθεί με συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους.
ΕΣΟΔΑ
Περιορισμός φοροδιαφυγής και τέσσερις παρεμβάσεις
Στον περιορισμό της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής ρίχνει το βάρος της η κυβέρνηση για να αυξήσει τα δημόσια έσοδα.
Παράλληλα, στο οικονομικό επιτελείο εξετάζουν και τα ακόλουθα μέτρα:
Αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας έτους 2012 που θα καταβληθούν το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2011. Υπολογίζεται ότι θα εισπραχθούν επιπλέον έσοδα ύψους άνω των 300 εκατ. ευρώ.
Επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα αναψυκτικά, στους χυμούς, στα εμφιαλωμένα νερά και στο φυσικό αέριο για έσοδα μεταξύ 200 και 300 εκατ. ευρώ.
Μετατάξεις προϊόντων από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% στον υψηλό 23% από το καλοκαίρι και όχι από την 1η Ιανουαρίου 2012 που αναφέρεται στο μνημόνιο.
Τακτοποίηση στα αυθαίρετα κτίσματα, κάτι που ωστόσο έχει προκαλέσει ενδοκυβερνητικές αντιδράσεις.