BACKGROUND

Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Έφτασε στην Ευρώπη το πρώτο κύμα ραδιενεργού νέφους σύμφωνα με μετρήσεις σε οκτώ σημεία της Γαλλίας.
Η ανεξάρτητη επιτροπή μέτρησης ραδιενέργειας της Γαλλίας CRIIRAD συνιστά οι ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού να αποφεύγουν την κατανάλωση πλατύφυλλων λαχανικών,...
καθώς μέσω της βροχής μεταφέρθηκε ραδιενέργεια στη γη και στη συνέχεια στα τρόφιμα.
Σύμφωνα με τις οδηγίες της ανεξάρτητης επιτροπής, βρέφη, γυναίκες που θηλάζουν και εγκυμονούσες θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση βρόχινου ύδατος καθώς και συγκεκριμένων τροφών όπως πλατύφυλλα λαχανικά, φρέσκο γάλα και κρεμώδες φρέσκο τυρί.
Οι ερευνητές της ανεξάρτητης επιτροπής μέτρησης ραδιενέργειας της Γαλλίας CRIIRAD επισημαίνουν πώς αντίθετα με την διάχυση ραδιενέργειας από το Τσερνομπίλ, η καταστροφή στην Φουκουσίμαδιαχέει λιγότερη μεν, αλλά με συχνότερο ρυθμό ραδιενέργεια στην ατμόσφαιρα και πώς όλα δείχνουν πώς η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί, ενδεχομένως επιδεινούμενη αναλόγως των εξελίξεων.
Οι πληροφορίες που δημοσιεύονται στην έρευνα δεν αφορούν μόνον τη Γαλλία αλλά και άλλες χώρες της Ευρώπης, καθώς το επίπεδο μόλυνσης του αέρα είναι ίδιο στο Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ελβετία.
Βρόχινο και πόσιμο νερό
Όπως αναφέρει τo Zougla.gr oι έρευνες κατέδειξαν πως υπάρχουν κίνδυνοι που σχετίζονται με το νερό της βροχής.
Το Ινστιτούτο τονίζει ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος, ακόμη και για τα παιδιά, να στέκονται κάτω από τη βροχή χωρίς προστασία, αλλά συνιστά να μην καταναλώνεται βρόχινο νερό ως πρωταρχική πηγή ποσίμου ύδατος.
«Αναφορικά με το νερό της βρύσης, οι υπόγειες λεκάνες ή οι μεγάλοι ποταμοί δεν πρέπει να παρουσιάζουν κάποιο πρόβλημα. Ωστόσο η κατάσταση των υδάτων από δεξαμενές που συλλέγουν νερό της βροχής από μία ή περισσότερες λεκάνες απορροής, όπως οι πλαγιές των βουνών, πρέπει να εξεταστεί λεπτομερέστερα», προσθέτει η επιτροπή
Όσον αφορά το πότισμα των κήπων με νερό βροχής, το CRIIRAD προτείνει το πότισμα του εδάφους και όχι των φύλλων των λαχανικών, καθώς η απορρόφηση είναι γρηγορότερη και πιο σημαντική στην επιφάνεια του φύλλου παρά μέσω των ριζών.
Μεγάλη συγκέντρωση ραδιενεργού ιωδίου και στις Η.Π.Α.
Όσον αφορά τις Η.Π.Α., οι μετρήσεις δείχνουν πως έχουν πληγεί από την ραδιενέργεια, οι δυτικές ακτές, οι οποίες δέχθηκαν το ραδιενεργό νέφος από την Ιαπωνία, 6-10 ημέρες πριν τη Γαλλία.
Το ινστιτούτο αποκαλύπτει ότι σε πολλά σημεία τα επίπεδα συγκέντρωσης ραδιενεργού ιωδίου 131 στις ΗΠΑ είναι 8-10 φορές υψηλότερα των κανονικών.
Συγκέντρωση ιωδίου 131 στη Γαλλία
Με βάση τις αναλύσεις του εργαστηρίου της αλλά και της απογραφής των στοιχείων που δημοσίευσε η IRSN, η CRIIRAD θεωρεί ότι η δραστηριότητα του ιωδίου 131 στον αέρα θα μπορούσε να έχει φτάσει, και να υπερβαίνει το 10 mBq/m3. Στην πόλη Valence, η δραστηριότητα της πυκνότητας του αέρα άγγιξε τα 9 mBq/m3 από τις 30 Μαρτίου, έως και την 31η Μαρτίου.
Την ίδια περίοδο, το ποσοστό ήταν ενδεχομένως υψηλότερο στη Montélimar: στα 12 mBq/m3. Τα στοιχεία αυτά είναι τα υψηλότερα που έχουν δημοσιευθεί μέχρι σήμερα. Είναι πιθανό πάντως άλλες περιοχές να υπέστησαν παρόμοια επίπεδα μόλυνσης, αν όχι υψηλότερα.
Πολύ λίγα από τα αποτελέσματα των αναλύσεων που δημοσιεύονται στα ενημερωτικά δελτία των IRSN είναι διαθέσιμα. Η έλλειψη επαρκούς αριθμού αξιοποιήσιμων αποτελεσμάτων, η σχέση ιωδίου αερίου και σωματιδίων ιωδίου θα πρέπει να ωριμάσει. Έτσι, ίσως θα είναι στη συνέχεια δυνατή η αξιοποίηση των αναλύσεων και να εκτιμηθεί η πραγματική δραστηριότητα στον αέρα για ολόκληρη τη χώρα (Γαλλία).
Στη συνέχεια της έρευνας για την ποιότητα του αέρα στην περιοχή Valence αποκαλύπτεται ότι η δραστηριότητα του ιωδίου 131 προχώρησε πέραν του 1 mBq/m3 στις 27-28 Μαρτίου, 5 mBq/m3 28-30 Μαρτίου, για να φθάσει ένα ανώτατο όριο των 9 mBq/m3 στις 30-31 Μαρτίου. Από τότε, οι συγκεντρώσεις έχουν μειωθεί, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν και να κυμαίνονται μεταξύ 1 και 4 mBq/m3. Οι τιμές με γκρι χρώμα βρίσκονται κάτω από το όριο ανίχνευσης.