BACKGROUND

Κυριακή 24 Απριλίου 2011

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΕΛΠΙΔΑΣ ΤΩΝ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

Αθήνα
Στην Ανάσταση του Θεανθρώπου και την του θανάτου απο τον Χριστό, αναφέρονται οι Ορθόδοξοι Προκαθήμενοι στα μηνύματα που εξέδωσαν με αφορμή τον εφετινό εορτασμό του Πάσχα.Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος σε μια προσπάθεια να εμψυχώσει τους έλληνες στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνουν δηλώνει: «Έλληνες το γνωρίζουμε καλύτερα από όλους. Όσες φορές το γένος μας έφθασε στα όρια της εξουθένωσης, η ελπίδα της Αναστάσεως το ανέδειξε πάλι ρωμαλέο και αναστημένο».
«Με αυτή την ελπίδα», προσθέτει...
ο κ. Ιερώνυμος, «έμεινε ζωντανό στην τουρκοκρατία. Χάρη σ΄αυτή την ελπίδα καρποφόρησε η Επανάσταση του 1821. Έτσι αναστήθηκε η πατρίδα μας μετά τη γερμανική κατοχή. Έτσι θα αντέξει κάθε μορφής και δοκιμασία του παρόντος και του μέλλοντος».
Ο Αρχιεπίσκοπος συμβουλεύει τους έλληνες να μην φοβούνται. «Ας επαναλάβω, λοιπόν και εγώ», δηλώνει, «αυτό που είπε ο Αναστημένος Χριστός στις Μυροφόρες: "Μη φοβείσθε"! Καμία αδικία, καμία ασθένεια, καμία δυσκολία της καθημερινότητας καμία οικονομική κρίση, καμία αβεβαιότητα για τον μέλλον δεν πρέπει να μας φοβίζει. Οι χριστιανοί είναι άνθρωποι της Αναστάσεως, οι "μη μετακινούμενοι από της ελπίδος του Ευαγγελίου"».
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, αφού απευθύνει σε όλους τους πιστούς τον «χαρμόσυνον και πλήρη ελπίδων χαιρετισμόν του "Χριστός Ανέστη"», επισημαίνει οτι: «αι συγκυρίαι και τα γεγονότα της συγχρόνου εποχής φαίνονται μη δικαιολογούντα το χαρμόσυνον του χαιρετισμού μας. Αι συντελεσθείσαι ήδη φυσικαί καταστροφαί εκ των σεισμικών δονήσεων και των θαλασσίων υπερκυμάτων και αι επαπειλούμεναι τοιαύται εκ της πιθανολογούμενης εκρήξεως των πυρηνικών εργοστασίων, αλλά και αι ανθρωποθυσίαι εκ των πολεμικών συρράξεων και των τρομακρατικών ενεργειών, εμφανίζουν τον κόσμον μας δεινώς πληγωμένον και σφαδάζοντα υπό την πίεσιν φυσικών και πνευματικών κακών δυνάμεων».
Εν τούτοις, προσθέτει ο κ.κ. Βαρθολομαίος, «η Ανάστασις του Χριστού είναι γεγονός αληθινόν και παρέχει εις τους πιστούς χριστιανούς την βεβαιότητα και εις όλους τους ανθρώπους την δυνατότητα της υπερβάσεως των δυσμενών επακολούθων των φυσικών καταστροφών και των ψυχικών εκτροπών».
Απο την πλευρά του ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος αναφέρεται στις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και την κατάσταση που επικρατεί στην Αφρική.
«Σας απευθύνω», τονίζει, «τον πασχάλιο ασπασμό απο την Αίγυπτο, που για μια ακόμη φορά βρέθηκε στο προσκήνιο των ιστορικών εξελίξεων. Αυτή τη φορά γιατί ο λαός της ηγέρθη απο τα μηνύματα της πολιτικής και κοινωνικής αδικίας γιατί ο λαός της απαίτησε ειρηνικά και κέρδισε πανηγυρικά το δικαίωμα στο σεβασμό της ζωής, το δικαίωμα στην ελευθερία λόγων και έργων·... 
...γιατί ο λαός της ενέπνευσε τον παγκόσμιο θαυμασμό, μετατρέποντας την αβεβαιότητα και τον αβεβαιότητα και τον φόβο της ανατροπής σε έκρηξη αξιοπρεπείας και ελπίδας. Κι όμως στις καρδιές εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, η ελπίδα λιγοστεύει».
Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος αναφέρεται στην ενότητα.
«Εν τη Εκκλησία τα τέκνα του Θεού, τα πριν διεσκορπισμένα, συνηγμένα νυν εις εν, ευσεβούν, σωφρωνούν, ομονοούν, ειρηνεύουν, εργάζονται και συνεργάζονται και δημιουργούν έργον θαυμαστόν, επιτελούν «όσα εύφημα, όσα άγια, όσα δίκαια, ει τις αρετή και εις τις έπαινος πρέπει τοις αγίοις» (Φιλιππ. 4,8), αναφέρει με τα λόγια της επιστολής του Αποστόλου Παύλου.
Οπως σημειώνει, «τα μέλη της Εκκλησίας αποτελούν την μικράν ζύμην, ήτις αθορύβως μεν και αναπαισθήτως, δυναμικώς δε, ποιοτικώς και αυξητικώς όλον το φύραμα της κοινωνίας ζυμοί (Α Κορ. 5.7).
Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος, απευθυνόμενος στους πιστούς τονίζει οτι «η εορτή του Πάσχα, μας βοηθεί να δούμε τον πόνο που μας πιέζει, τον καθημερινό, τον μικρό, τον μεγάλο, μέχρι και την οδύνη του θανάτου, σε μια διαφορετική προοπτική».
«Ατενίζοντας τον σταυροθέντα και αναστάντα Χριστό, βιώνοντας τον πόνο μας μαζί Του», όπως σημειώνει, «προσευχόμαστε εν ειρήνη μια πολυσήμαντη Ανάσταση».
«Ας μας δίνει ο αναστάς Κύριος τη δύναμη να ζούμε τον πόνο, τον σωματικό, τον ψυχικό, τον προσωπικό, αλλά και τον κοινωνικό, μέσα στο φως της Αναστάσεως Του», εύχεται ο κ. Αναστάσιος και προσθέτει:
«Και ακόμη, να συμμεριζόμαστε με καλοσύνη τις θλίψεις των γύρω μας, φροντίζοντας να τις απαλύνουμε με την αναστάσιμη πίστη και την έμπρακτη αγάπη μας»