BACKGROUND

Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

'ΒΟΥΤΙΑ' ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΡΚΕΛ-ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ, ΆΛΜΑ' ΤΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ

Το ποσοστό δημοτικότητας της κεντροδεξιάς συμμαχίας της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ μειώθηκε την τελευταία εβδομάδα εν μέσω της αβεβαιότητας για την αλλαγή φρουράς στην ηγεσία των συγκυβερνώντων Φιλελευθέρων (FDP)...
Δημοσκόπηση που δημοσιεύει το Stern εμφανίζει τους Ελεύθερους Δημοκράτες κάτω από το όριο εισόδου στη Βουλή. Οι αντιπολιτευόμενοι Πράσινοι αγγίζουν ποσοστό-ρεκόρ, φθάνοντας το 28%.

Δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa που διεξήχθη για λογαριασμό του περιοδικού Stern καταδεικνύει ότι η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της Άνγκελα Μέρκελ (CDU) και το βαυαρικό αδελφό κόμμα της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) έχασαν τρεις ποσοστιαίες μονάδες, πέφτοντας στο 30%.

Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες έχασαν δύο ποσοστιαίες μονάδες πέφτοντας στο 3%, κάτω από το όριο εισόδου στη Βουλή. Δύο μονάδες χάνουν και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), συγκεντρώνοντας ποσοστό 23%.

Αντίθετα, οι αντιπολιτευόμενοι Πράσινοι αύξησαν την δημοτικότητά τους στο ποσοστό-ρεκόρ 28%, κυρίως λόγω της θέσης κατά της χρήσης πυρηνικής ενέργειας.

Οι Πράσινοι θα ηγηθούν για πρώτη φορά κυβέρνησης σε ομόσπονδο κρατίδιο της Γερμανίας, μετά την ιστορικής σημασίας που κατέγραψαν στις κάλπες που στήθηκαν στη Βάδη-Βυρτεμβέρβη.

Στις κάλπες της Βάδης-Βυρτεμβέργης η Άνγκελα Μέρκελ ήλθε ενώπιον ιστορικής ήττας, χάνοντας το προπύργιο της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης έπειτα από 58 χρόνια.

Στον απόηχο των εκλογών ο επικεφαλής των συγκυβερνώντων Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) Γκίντο Βέστερβελε ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την ηγεσία του κόμματος έπειτα από δέκα χρόνια.

Νέος πρόεδρος των Φιλελευθέρων ορίστηκε ο Φίλιπ Ρέσλερ, νυν υπουργός Υγείας.