- "Το καλοκαίρι πλησιάζει, και οι σκέψεις στρέφονται φυσικά στην Ελλάδα. Τα νησιά! Την ηλιοφάνεια! Την χρεοκοπία!".
Η συζήτηση, επισημαίνει η εφημερίδα, για το αν η Αθήνα θα πρέπει να αναδιαρθρώσει το χρέος της - και πότε-κερδίζει έδαφος. Οι επενδυτές δεν έχουν πειστεί ότι η χώρα είναι αξιόχρεη ή ότι το χρέος της είναι βιώσιμο. Αυτό θα πρέπει να ανησυχεί την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τους δανειστές της τελευταίας λύσης στην Ελλάδα.
Στην Ελλάδα οι αριθμοί έχουν αύξουσα πορεία, που προκαλεί ανησυχία και ανασφάλεια για το άμεσο μέλλον. Σύμφωνα με την Capital Economics το χρέος προς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα ανέβει στο 170% μέχρι το 2013, όταν το πακέτο διάσωσης της ΕΕ-ΔΝΤ θα λήγει, από 142,8 % που είναι σήμερα. Ο δείκτης ανεβαίνει συνεχώς σε μεγάλο βαθμό επειδή ο παρονομαστής του ΑΕΠ συνεχώς μειώνεται: η κεντρική τράπεζα εκτιμά ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί 3% αυτό το έτος, μετά από 4,5% που ήταν το το 2010. Αυτό, όπως είναι αναμενόμενο ανεβάζει το κόστος της εξυπηρέτησης του χρέους.
Η Deutsche Bank, επισημαίνεται στο άρθρο, εκτιμά ότι, ακόμη και αν μπορούσε να διατηρήσει το επίπεδο δανεισμού σε επίπεδο ΕΕ-ΔΝΤ, το ετήσιο κόστος τόκων για την Ελλάδα θα φτάσει τα 9% του ΑΕΠ, σε σύγκριση με έναν μέσο όρο 3,4% για τις χώρες της ευρωζώνης τα τελευταία 30 χρόνια. Οι τόκοι θα έτρωγαν το 27% των βασικών φορολογικών εσόδων κάθε χρόνο, σε σύγκριση με το μέσο όρο της ευρωζώνης στο 9,5%.
Το ελληνικό χρέος έχει ήδη προδικάσει το μέλλον της χώρας. Τα διετή ομόλογα απέδωσαν χθες 25%. Η Moodys Investors Service υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στις αρχές Μαρτίου στο B1, ενώ περίπου το 20% των δανειοληπτών ποντάρει στην χρεοκοπία της Ελλάδας. Η πιστοληπτική ικανότητα του έθνους είναι πλέον τόσο μακριά σε υπό επενδυτική βαθμίδα που είναι δύσκολο να δούμε επενδυτές σε αγορά νέων ελληνικών ομολόγων. "Μία τεράστια και πολιτικά απαράδεκτη δημοσιονομική μεταφορά από τη ζώνη του ευρώ στην Ελλάδα θα μπορούσε να εξισορροπήσει τα οικονομικά της. Εκτός αυτού, η αναδιάρθρωση φαίνεται αναπόφευκτη".