Μεγάλη άνοδο σημειώνουν τα επιτόκια στα κρατικά ομόλογα την Παρασκευή, καθώς η αγορά κυριαρχούν έντονες ανησυχίες μετά την προειδοποίηση που απηύθυνε η ΕΚΤ ότι δεν θα αποδέχεται ως εγγύηση τους ελληνικούς τίτλους για να χορηγεί ρευστότητα αν γίνει αναδιάρθρωση -έστω και ήπια με επιμήκυνση- του χρέους. Η διαφορά απόδοσης του...
10ετούς ομολόγου αναφοράς με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο διευρύνθηκε μέχρι τις 1.335 μονάδες βάσης, από 1.288 στο άνοιγμα της αγοράς.
Το επιτόκιο ξεπέρασε το 16% και συγκεκριμένα σκαρφάλωσε μέχρι το 16,48% από 15,98% νωρίτερα την Παρασκευή.
Στο 2ετές ομόλογο, το επιτόκιο ανήλθε μέχρι το 25,33% από 24,80% στο άνοιγμα της αγοράς.
Τα ασφάλιστρα κινδύνου ενισχλυθηκαν μέχρι τις 1.390 μονάδες περίπου.
Τα στελέχη της ΕΚΤ και ο ίδιος ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία την κατηγορηματική αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο ακόμα και μίας ήπιας αναδιάρθρωσης, με τη μορφή της εθελοντικής συμφωνίας με τους πιστωτές της χώρας για την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής.
Ο κ. Τρισέ είπε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών πως η ΕΚΤ θα σταματήσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας, αν η Ελλάδα ζητήσει από τους ιδιώτες επενδυτές να συμμετάσχουν σε εθελούσια επιμήκυνση του κρατικού χρέους.
Η ΕΚΤ αποδέχεται ελληνικά (και ιρλανδικά) ομόλογα ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες, ανεξαρτήτως πιστοληπτικής αξιολόγησης.
Οι εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών στην ΕΚΤ έχουν υποχωρήσει στα 139,6 δισ. ευρώ. Τον Μάρτιο η χρηματοδότηση τους από την ΕΚΤ είχε διαμορφωθεί σε 87,9 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 10 δισ. ευρώ από τις αρχές του έτους.
Στον αντίποδα, υπέρ μίας ήπιας αναδιάρθρωσης (reprofiling ή αναδιάταξη) τάσσονται η Γερμανία, το ΔΝΤ αλλά και η Κομισιόν.
Σύμφωνα με δημοσίευμα στη γερμανική έκδοση των Financial Times την Παρασκευή, η ενδεχόμενη αναδιάταξη (reprofiling) του ελληνικού χρέους θα ενεργοποιήσει πιστωτικό επεισόδιο (credit event), με αποτέλεσμα να πληρωθούν και οι κάτοχοι των CDS.
Η εφημερίδα εκτιμά ότι σε περίπτωση αναδιάταξης οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης θα υποβαθμίσουν την Ελλάδα στο «C» (χρεωκοπία), με αποτέλεσμα τα ελληνικά ομόλογα να μην μπορούν να γίνουν αποδεκτά ως εγγύηση από την ΕΚΤ.
Υπολογίζεται ότι θέσεις σε CDS επί ελληνικού χρέους είναι πάνω από 6 δισ. δολάρια και τα πιθανά κέρδη θα ξεπεράσουν τα 30 δισ. δολάρια, καθώς ενδέχεται η επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους να θεωρηθεί ως μία «επιλεκτική χρεωκοπία» (selective default).
Η κύρια επιλογή που εξετάζεται τώρα στην ΕΕ είναι η εθελοντική συμφωνία με ιδιώτες επενδυτές που κατέχουν ελληνικά ομόλογα να τα διακρατήσουν για την περίοδο που θα διαρκέσει ένα νέο πρόγραμμα της τρόικας για την Ελλάδα, για την περίοδο 2011 - 2014.
Η λύση αυτή κερδίζει έδαφος μετά την άρνηση της ΕΚΤ να στηρίξει τα σχέδια «ήπιας αναδιάρθρωσης».
Μία εθελοντική συμφωνία με τους πιστωτές θα μπορούσε να αποτελεί τμήμα ευρύτερου προγράμματος μεταρρυθμίσεων, περικοπών και πρόσθετης χρηματοδότησης της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΔΝΤ ώς το 2014, κατά το μοντέλο της «Πρωτοβουλίας της Βιέννης».
Η Πρωτοβουλία ήταν μία συμφωνία που έγινε τον Ιανουάριο του 2099, μεταξύ της ΕΚΤ, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης, τραπεζικών και εποπτικών αρχών, καθώς και τραπεζών με θυγατρικές στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη.
Οι τράπεζες δεσμεύτηκαν τότε δημοσίως να διατηρήσουν την παρουσία τους στις χώρες της περιοχής και να ενισχύσουν τα κεφάλαια των θυγατρικών τους στο πλαίσιο των πακέτων οικονομικής βοήθειας από την ΕΕ και το ΔΝΤ στις συγκεκριμένες χώρες.
Τέτοια πακέτα ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ έλαβαν η Λετονία, η Ουγγαρία και η Ρουμανία. Τα στοιχεία του ΔΝΤ έδειξαν ότι οι τράπεζες τήρησαν τις δεσμεύσεις τους.