Αποφυλακίζεται σήμερα ο πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντομινίκ Στρος-Καν, ο οποίος θα ανακτήσει την ελευθερία του αφού καταβάλει εγγύηση έξι εκατομμυρίων δολαρίων. Το αμερικανικό δικαστήριο απήγγειλε σε βάρος του χθες επισήμως κατηγορίες για σεξουαλικά αδικήματα, στα οποία περιλαμβάνονται αυτά...
της απόπειρας βιασμού και της σεξουαλικής επίθεσης εναντίον καμαριέρας στο ξενοδοχείο Sofitel του Μανχάταν.
Το δικαστήριο τον άφησε ελεύθερο υπό όρους, μετά την καταβολή εγγύησης ενός εκατομμυρίου δολαρίων.
Εκτός από την καταβολή της εγγύησης αυτής, ο Στρος-Καν δεσμεύτηκε να καταθέσει εγγύηση πέντε εκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία θα κατασχεθούν από τη δικαιοσύνη σε περίπτωση που παραβιάσει τους όρους της
αποφυλάκισής του.
Οι όροι της αποφυλάκισης
Ο Στρος-Καν θα τεθεί τότε υπό κατ' οίκον κράτηση στο Μανχάταν και θα πρέπει να παραδώσει στις αμερικανικές αρχές όλα τα ταξιδιωτικά έγγραφά του.
Θα παρακολουθείται με βιντεοκάμερες, ενώ ένας ένοπλος φρουρός, τον οποίο πρέπει να πληρώνει ο ίδιος, θα είναι διαρκώς μαζί του.
Θα πρέπει, επίσης, να φοράει ένα ηλεκτρονικό βραχιόλι, που καταγράφει τις κινήσεις του στο χώρο.
Η επόμενη παρουσίαση του γάλλου πρώην υπουργού στο δικαστήριο ορίστηκε από την αμερικανική δικαιοσύνη για τις 6 Ιουνίου.
Η δίκη της 6ης Ιουνίου
Κατά την ακροαματική συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί τότε, ο κατηγορούμενος θα πρέπει να δηλώσει ένοχος ή αθώος για τις επτά κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί σε βάρος του.
Αν δηλώσει ένοχος, δεν θα γίνει δίκη.
Αν δηλώσει αθώος, όπως έχουν πει ότι θα κάνει οι συνήγοροί του, τότε θα ξεκινήσει δίκη.
Ο Ντομινίκ Στρος-Καν θα μπορούσε επίσης να επιχειρήσει να φτάσει σε μια συμφωνία με τη δικαιοσύνη, όμως αυτό θα σήμαινε ότι δηλώνει ένοχος σε τουλάχιστον μία από τις κατηγορίες, με αντάλλαγμα μια ποινή μικρότερη από τα 74 χρόνια κάθειρξης που αντιμετωπίζει, σύμφωνα με τους ειδικούς στο αμερικανικό ποινικό δίκαιο.
Αν δηλώσει αθώος στις 6 Ιουνίου «δεν είναι πολύ πιθανό να ανακοινωθεί την ίδια ημέρα και η ημερομηνία της έναρξης της δίκης του», λέει ο Ράντολφ Τζόνακαϊτ, καθηγητής στη Νομική Σχολή της Νέας Υόρκης.
Οι δικηγόροι των δύο μερών θα πρέπει να προετοιμάσουν τη δίκη επιβεβαιώνοντας τις μαρτυρικές καταθέσεις, αναλύοντας ίχνη DNA, σάλιου, ακόμη και σπέρματος στον φερόμενο ως τόπο της επίθεσης, καθώς και τις πληροφορίες από τις κάμερες επίβλεψης και τα μαγνητικά κλειδιά των δωματίων του Sofitel.
Όπως εκτιμούν οι ειδκοί, οι δικηγόροι του Στρος-Καν έχουν διάφορες επιλογές για την υποστηρικτική γραμμή που θα ακολουθήσουν. Μπορούν να αρνηθούν κατηγορηματικά την ενοχή, ακόμα και να υποστηρίξουν πως επρόκειτο για συναινετική σεξουαλική σχέση.
«Οι περιπτώσεις σεξουαλικών επιθέσεων είναι πολύ δύσκολο να αποδειχθούν. Ένας από τους κύριους λόγους είναι ότι πολύ σπάνια υπάρχουν μάρτυρες», υποστηρίζει η Μπρέντα Σμιθ, καθηγήτρια στη Νομική Σχολή του Αμερικανικού Πανεπιστημίου στην Ουάσινγκτον.
Διότι, ακόμη κι αν οι δικηγόροι της μηνύτριας έχουν αποδείξεις ότι υπήρξε πεολειχία, όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, θα πρέπει να αποδείξουν πως η πράξη αυτή έγινε κατόπιν καταναγκασμού, συνεπώς μη συναινετικά, και αυτό είναι πιο δύσκολο να αποδειχθεί πέραν πάσης εύλογης αμφιβολίας, σύμφωνα με τους ειδικούς του αμερικανικού ποινικού δικαίου.
Σε επιστολή του προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, ο Στρος-Καν έγραψε ότι αισθάνθηκε υποχρεωμένος να παραιτηθεί, αλλά έλαβε την απόφαση με άπειρη θλίψη.
«Σκέφτομαι αυτή τη στιγμή πρώτα τη γυναίκα μου --που αγαπώ περισσότερο από οτιδήποτε άλλο-- τα παιδιά μου, την οικογένειά μου, τους φίλους μου» γράφει δηλώνοντας ότι «παραιτείται για να προστατεύσει το ΔΝΤ».
Βάσει των όρων του συμβολαίου του Ντομινίκ Στρος-Καν με το ΔΝΤ, αυτός δικαιούται επιδόματος, εάν παραιτηθεί μετά από θητεία περισσότερων των δύο ετών ως επικεφαλής του Οργανισμού.
Το επίδομα θα είναι το 70% του ετήσιου μισθού του, 420.930 δολάρια, σύμφωνα με ένα αντίγραφο των όρων του διορισμού του.
Είναι πάντως ασαφές εάν Στρος-Καν θα λάβει το επίδομα σε συνάρτηση με τις περιστάσεις που περιβάλλουν την παραίτησή του.
Η μάχη της διαδοχής
Το όνομα της γαλλίδας υπουργού Οικονομίας Κριστίν Λαγκάρντ είναι ένα από αυτά που ακούγονται περισσότερο για την ηγεσία του ΔΝΤ μετά την αποχώρηση του Στρος-Καν.
Η διαδικασία διαδοχής αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά από συγκρούσεις καθώς είναι πολλές οιχώρες που προωθούν τους δικούς τους υποψηφίους.
Ως σήμερα, η άτυπη παράδοση ήταν στο ΔΝΤ να διορίζεται ευρωπαίος γενικός διευθυντής και στην Παγκόσμια Τράπεζα αμερικανός πρόεδρος.
Η παράδοση αυτή όμως υπάρχει περίπτωση να μην τηρηθεί αυτή τη φορά, αφού οι αναδυόμενες χώρες προβάλλουν το αίτημά τους να ανατεθεί σε κάποιον αξιωματούχο προερχόμενο από αυτές, η ηγεσία του διεθνούς οικονομικού οργανισμού.
Για την ώρα πάντως, το όνομα της Κριστίν Λαγκάρντ ξεχωρίζει στη λίστα.
Την υποψηφιότητά της προώθησε πρώτος ο Σουηδός ομόλογός της Άντερς Μποργκ,υποστηρίζοντας ότι είναι «η καλύτερη ευρωπαία υποψήφιος, έχει επιδείξει μεγάλες ηγετικές ικανότητες τόσο στο Ecofin όσο και στο G8».
Το Βερολίνο προτίθεται επίσης να υποστηρίξει την γαλλίδα υπουργό ενώ υπέρ της εκτιμάται πως θα τοποθετηθεί και η Ισπανίδα ομόλογός της Ελένα Σαλγάδο που ενθαρρύνει την υποψηφιότητα Λαγκάρντ και διότι είναι γυναίκα.
Η 55χρονη Κριστίν Λαγκάρντ, μετά τις νομικές σπουδές της στη Γαλλία είχε μια λαμπρή καριέρα στο διάσημο γραφείο των δικηγόρων Baker & McKenzie στην Αμερική, όπου και έζησε για αρκετά χρόνια.
Η υπουργός, που έως τα τώρα έχει αποφύγει να εκφράσει τις προθέσεις της σχετικά με το ενδεχόμενο αυτό, με πρωινή της δήλωση στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, υπογράμμισε πόσο «είναι σημαντικό για την Ευρώπη να συνεχίσει την πολιτική του Στρος Καν βοηθώντας τις ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται σε δυσκολία».