BACKGROUND

Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

ΑΝΟΙΓΟΥΝ 136 ΚΛΕΙΣΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ...

Ρεπορτάζ : Γιώργος Φιντικάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Στην τελική ευθεία για να ανοίξουν βρίσκονται εκατοντάδες κλειστά επαγγέλµατα, καθώς από τις 2 Ιουλίου καταργούνται όλοι οι υφιστάµενοι περιορισµοί για την άσκησή τους. Το υπουργείο Οικονοµικών δηµοσίευσε χθες ενδεικτικό κατάλογο 136 κλειστών...
επαγγελµάτων που βρίσκονται προς απελευθέρωση (αρτοποιοί, καταστήµατα λιανεµπορίου, ταξί, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, ιδιωτικά σχολεία κ.λπ.), καθώς και τους περιορισµούς στην άσκησή τους, οι οποίοι παύουν να ισχύουν.

Τέτοιοι, για παράδειγµα, είναι τα γεωγραφικά όρια που ισχύουν στην άσκηση ενός επαγγέλµατος, ο ελάχιστος αριθµός προσώπων που έχουν πρόσβαση σε αυτό, οιυποχρεωτικές κατώτατες αµοιβές, οι ελάχιστες αποστάσεις µεταξύ όσων το ασκούν και η απαγόρευση στη διάθεση αγαθών από ορισµένου είδους επαγγελµατικές εγκαταστάσεις.

Ηδη το υπουργείο Οικονοµικών έχει αποστείλει επιστολές σε όλα τα συναρµόδια υπουργεία, ζητώντας τη ρητή κατάργηση κάθεαντίθετης απόφασης ή εγκυκλίου.

ΠΡΟΕ∆ΡΙΚΑ ∆ΙΑΤΑΓΜΑΤΑ. Είναι πάντως πιθανό κάποιοι περιορισµοί για συγκεκριµένα επαγγέλµατα να µην καταργηθούν τελικά. Εφόσον για τα επαγγέλµατα αυτά κριθεί αναγκαία η διατήρηση ενός ή περισσότερων από τους παραπάνω περιορισµούς για «επιτακτικούς λόγους δηµοσίου συµφέροντος», θα χρειαστεί να εκδοθεί γι’αυτά Προεδρικό ∆ιάταγµα µέχρι και τις 2 Ιουλίου. Στους προς κατάργηση πάντως περιλαµβάνεται και η απαίτηση έκδοσης διοικητικής άδειας για την άσκηση επαγγέλµατος. Αυτή αντικαθίσταται από απλή αναγγελία τηςέναρξης επαγγέλµατος, συνοδευόµενης από τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Από τον κατάλογο που δηµοσίευσε το υπουργείο εξαιρούνται όσα επαγγέλµατα αναφέρονται στο Μνηµόνιο και διέπονται από ειδικές ρυθµίσεις, όπως αυτά του συµβολαιογράφου, του δικηγόρου, του µηχανικού και του νόµιµου ελεγκτή, καθώς επίσης αυτά του φαρµακοποιού, του µεταφορέα και του γεωτεχνικού.