BACKGROUND

Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

ANAZHTOYNTAI ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΕΣΟΔΑ ΜΕΣΩ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

 
Στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο προκειμένου να οριστικοποιήσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής. Το οικονομικό επιτελείο αναζητά εκείνα τα μέτρα που θα φέρουν 26 δισ. ευρώ...
μέχρι το 2015, αλλά και να κλείσει τη φετινή τρύπα των έξι δισ. ευρώ. Επιπλέον, ζητούμενο είναι τα μέτρα που θα πείσουν τους δανειστές μας για την επιτυχή μείωση του ελλείμματος μέχρι το 2015.
Προς την κατεύθυνση αυτή στην κορυφή των σχεδιασμών βρίσκονται η έκτακτη εισφορά στα
ακίνητα με αντικειμενική αξία άνω των 400.000 ευρώ, η διεύρυνση της φορολογικής βάσης στον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, οι μισθολογικές περικοπές μέσω του ενιαίου μισθολογίου που θα εφαρμοστεί από τον Ιούλιο, αλλά και οι απολύσεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση σχεδιάζει:

1. Μείωση του αφoρολογήτου στον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Το αφορολόγητο του ΦΑΠ, ανέρχεται σήμερα σε 400.000 ευρώ για όλους τους ιδιοκτήτες, εξετάζεται να μειωθεί στα επίπεδα των 300.000 ευρώ και μάλιστα αναδρομικά. Με τη μείωση αυτή θα κληθούν περισσότεροι να πληρώσουν τον ΦΑΠ για τα έτη 2010 και 2011.

2. Επιβολή έκτακτης εισφοράς για τους φορολογούμενους που έχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ. Στελέχη του υπουργείου αναφέρουν ότι εφόσον εγκριθεί η έκτακτη εισφορά, θα είναι ανάλογη με αυτή που επιβλήθηκε το 2009 με τους συντελεστές να ξεκινούν από 0,1% για φορολογητέα αξία ακινήτων που υπερβαίνει τα 400.000 ευρώ και φθάνουν μέχρι 0,9% για αξία ακινήτων άνω των 3.000.000 ευρώ. Υπολογίζεται ότι περίπου 150.000 φορολογούμενοι διαθέτουν ατομική ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 400.000 ευρώ.

3. Εξομοίωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και Πετρελαίου Θέρμανσης από τον προσεχή Οκτώβριο. Οι επιδοτήσεις στις ευπαθείς ομάδες θα είναι σημαντικά περιορισμένες και θα προσανατολιστούν κυρίως προς τη Βόρεια Ελλάδα.

4. Αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών σε όλη την Ελλάδα. Οι αυξήσεις θα είναι εξίσου υψηλές όπως και οι πρόσφατες στην περιοχή του Ψυχικού.

5. Αύξηση των τελών κυκλοφορίας από το 2012. Τα αυξημένα τέλη θα καταβληθούν το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2011 από 5.000.000 κατόχους οχημάτων Ι.Χ. και Δ.Χ. Από την εφαρμογή του μέτρου αυτού εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν επιπλέον έσοδα ύψους άνω των 300 εκατ. ευρώ.

6. Επιβολή φόρου στο φυσικό αέριο.

7. Επιβολή ειδικού φόρου στα μη αλκοολούχα ποτά (αναψυκτικά, χυμούς). Ο φόρος πιθανόν να επιβληθεί από την 1η Ιουνίου του 2011 προκειμένου να ενισχυθούν τα κρατικά ταμεία.

8. Μεταφορά στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23% ορισμένων προϊόντων από 13% που είναι σήμερα. H αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών, θα καταθέσει εντός των ημερών λίστα προϊόντων-υπηρεσιών, που σήμερα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 13% και μπορούν να μεταταγούν στον συντελεστή 23%.

9. Μείωση του αφορολογήτου ορίου για την απόκτηση πρώτης κατοικίας. Σημειώνεται ότι σήμερα το αφορολόγητο για τον άγαμο ανέρχεται στα 200.000 ευρώ και για τον έγγαμο στα 250.000 ευρώ.

10. Κατάργηση φορολογικών εκπτώσεων χωρίς κοινωνικό ή αναπτυξιακό όφελος. Το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει τη χορήγησή τους από το 2011 με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Δηλαδή θα ληφθούν υπόψη από την εφορία τα δηλωθέντα εισοδήματα αλλά και η ακίνητη περιουσία που διαθέτει ο υπόχρεος ακόμα και τα σκάφη αναψυχής ή τα αυτοκίνητα. Πέραν των φυσικών προσώπων καταργήσεις ή μειώσεις φοροαπαλλαγών θα υπάρξουν και για τις επιχειρήσεις.

11. Νομιμοποίηση και απόδοση των καταπατημένων εκτάσεων του ελληνικού Δημοσίου, καθώς και των αυθαιρέτων. Το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά έσοδα στην τριετία ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Το σχέδιο είναι ήδη έτοιμο.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ 100,3 ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Γιάννος Γραμματίδης ζήτησε από την κυβέρνηση να υιοθετήσει τις προτάσεις και των άλλων κομμάτων ώστε να επιτευχθεί σε ένα βαθμό η συναίνεση και τάχθηκε υπέρ της αναδιαπραγμάτευσης των όρων του Μνημονίου.