BACKGROUND

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

ΜΕ ΚΡΥΦΟ ΚΑΠΕΛΟ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ...


Ρεπορτάζ : Κ. Τσαχάκης-Μ. Βουργάνα
(από το Έθνος)
Με "καπέλο" έναντι των αρχικών εξαγγελιών επιβάλλεται το "χαράτσι" στα ακίνητα από το οποίο εξαιρείται η εκκλησιαστική περιουσία (ναοί, ιδρύματα), αλλά θα το πληρώσουν με χαμηλούς συντελεστές άνεργοι, πολύτεκνοι και ανάπηροι. Στο...
τελικό σχέδιο που γνωστοποίησε χθες το υπουργείο Οικονομικών και σήμερα κατατίθεται με τη μορφή τροπολογίας στη Βουλή ο ανώτατος συντελεστής του ειδικού τέλους φθάνει τα 20 ευρώ ανά τετραγωνικό, όταν την Κυριακή που γνωστοποιήθηκε για πρώτη φορά το μέτρο στη ΔΕΘ έγινε αναφορά σε συντελεστές μέχρι και 10 ευρώ ανά τ.μ.
Κυβέρνηση στοχεύει στην είσπραξη 4,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2012 προκαλώντας... ηλεκτροσόκ στους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως για νεόδμητο διαμέρισμα 100 τ.μ. στον Χολαργό το "χαράτσι" διαμορφώνεται στα 1.000 ευρώ και στο Χαλάνδρι φθάνει έως και τα 1.250 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί πως πολύτεκνοι, άνεργοι επιδοτούμενοι από τον ΟΑΕΔ (1η Ιανουαρίου έως 31 Αυγούστου για το 2011 και 1η Ιανουαρίου με 30 Απριλίου για το 2012), άτομα ανάπηρα ή άτομα που βαρύνονται φορολογικά από ανάπηρο, θα πληρώσουν έκτακτο τέλος 50 λεπτά το τετραγωνικό μέτρο, ανεξάρτητα από τον χρόνο δόμησης του ακινήτου, αλλά με την προϋπόθεση ότι τα ακίνητα βρίσκονται σε περιοχή τιμής ζώνης έως 3.000 ανά τ.μ.
Δηλαδή αν ο άνεργος κατοικεί σε περιοχή που η αντικειμενική ζώνη είναι άνω των 3.000 ευρώ θα πληρώσει ολόκληρο το έκτακτο τέλος.
Σε σχέση με το ζήτημα της απαλλαγής εκκλησιαστικών και άλλων θρησκευτικών ιδρυμάτων από το ειδικό τέλος το υπουργείο Οικονομικών διευκρίνισε πως "αυτή αφορά σε ακίνητη περιουσία που εξυπηρετεί μόνο θρησκευτικούς ή λατρευτικούς σκοπούς και όχι σε ακίνητη περιουσία προς εμπορική εκμετάλλευση".
Το τέλος θα εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ για το 2011 σε δύο ισόποσες δόσεις από τον Οκτώβριο μέχρι τον Ιανουάριο του 2012 και για το 2012 σε τέσσερις ισόποσες δόσεις από τον Μάιο μέχρι τον Δεκέμβριο.
Οι συνέπειες
Χωρίς ρεύμα θα μείνουν όσοι δεν πληρώσουν το τέλος ακινήτων. Σε περίπτωση που δεν καταβληθεί ο έκτακτος φόρος, η ΔΕΗ και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος προβαίνουν στη διακοπή του ρεύματος και δεν το επαναχορηγούν μέχρι την εξόφλησή του.
Αν δεν ζητηθεί η επαναχορήγηση ρεύματος, η ΔΕΗ και οι εναλλακτικοί προμηθευτές, αφού διαγράψουν τον υπόχρεο συνδρομητή, ενημερώνουν το Δημόσιο, ώστε να μεριμνήσει για την είσπραξη του οφειλόμενου τέλους μέσω κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων. Η αλλαγή προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος δεν επιτρέπεται, αν δεν εξοφληθεί προηγουμένως το ειδικό τέλος.
Ειδικότερα το τέλος επιβάλλεται στον κύριο του ακινήτου ή στον επικαρπωτή. Σύμφωνα με το υπουργείο, αν ο χρήστης είναι ενοικιαστής με την καταβολή του τέλους με τον λογαριασμό της ΔΕΗ επέρχεται αυτοδικαίως συμψηφισμός με οφειλόμενα ή μελλοντικά ενοίκια. Δηλαδή ενοικιαστής πληρώνει το τέλος και το συμψηφίζει με το ενοίκιο ή τα ενοίκια.
Δεν επιβαρύνονται οι κοινόχρηστοι χώροι
Μέχρι και 20 ευρώ το τετραγωνικό φτάνει ο συντελεστής του φόρου
Μέχρι και τα 20 ευρώ το τετραγωνικό φτάνει ο συντελεστής του έκτακτου φόρου στα ακίνητα, ενώ, όπως διευκρινίστηκε χθες από το οικονομικό επιτελείο, οι κοινόχρηστοι χώροι των πολυκατοικιών δεν θα επιβαρυνθούν.
Πιο συγκεκριμένα για τον υπολογισμό του τέλος λαμβάνεται υπόψη η τιμή ζώνης (όπως λογίζεται για το ΤΑΠ), το εμβαδόν του ακινήτου, συντελεστής προσδιορισμού του τέλους σε ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο καθώς και συντελεστής προσαύξησης αντιστρόφως ανάλογος προς την παλαιότητα του ακινήτου. Η επιβάρυνση ανά τετραγωνικό μέτρο καθορίζεται από 3 έως 16 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ανάλογα με την τιμή ζώνης. Ομως, τα ποσά αυτά θα αυξηθούν έως και 25% αν πρόκειται για ακίνητα ηλικίας έως 25 ετών. Μόνο για τα ακίνητα ηλικίας άνω των 26 ετών δεν θα υπάρξει καμία προσαύξηση. Αυτό σημαίνει ότι η επιβάρυνση ανά τετραγωνικό μέτρο δεν θα είναι 10 ευρώ όπως αρχικώς είχε εξαγγείλει ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, αλλά θα φθάνει τα 20 ευρώ το τετραγωνικό για τους ιδιοκτήτες νεόδμητων ακινήτων (έως 4 ετών) που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 5.000 ευρώ.
Ποια ακίνητα εξαιρούνται
Δεν πληρώνουν οι ναοί και οι μονές
Εξαιρούνται από το "χαράτσι" στα ακίνητα οι ναοί και τα εκκλησιαστικά ιδρύματα. Οπως αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών, από το τέλος εξαιρούνται ακίνητα που ανήκουν:
  • Στο Ελληνικό Δημόσιο, στα Ν.Π.Δ.Δ., στους Ο.Τ.Α. και στις δημοτικές και κοινοτικές επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις.
  • Στους ναούς, στις ιερές μονές, στο Ιερό Κοινό του Πανάγιου Τάφου, στην Ιερά Μονή του Ορους Σινά, στο Αγιον Ορος, στην Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος και στα θρησκευτικά γενικά ιδρύματα.
  • Στα αναγνωρισμένα ξένα θρησκευτικά δόγματα που τα χρησιμοποιούν αποκλειστικά για την άσκηση δημόσιας λατρείας και τη διεξαγωγή υπηρεσιών θρησκευτικής φύσης.
  • Στα φιλανθρωπικά ιδρύματα δημόσιου χαρακτήρα.
  • Στα ημεδαπά νομικά πρόσωπα που υπάρχουν ή θα συσταθούν και δεν έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα, εφόσον επιδιώκονται από αυτά αποδεδειγμένα σκοποί εθνωφελείς ή θρησκευτικοί ή σε ευρύτερο κύκλο φιλανθρωπικοί ή εκπαιδευτικοί ή καλλιτεχνικοί ή κοινωφελείς ή εκκλησιαστικοί, καθώς και ξένα που επιδιώκουν τους ίδιους σκοπούς, με τον όρο της αμοιβαιότητας.
  • Στα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία, ενώσεις, ομοσπονδίες που έχουν νόμιμα αναγνωριστεί από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και τα οποία χρησιμοποιούνται αποκλειστικά ως γήπεδα ή χώροι αθλητικών εγκατάστασης για την πραγματοποίηση των αθλητικών τους σκοπών.
  • Στα ξένα κράτη όταν αυτά χρησιμοποιούνται για την εγκατάσταση πρεσβειών και προξενείων αυτών με τον όρο της αμοιβαιότητας.
  • Οι κοινόχρηστοι χώροι πολυκατοικιών.
  • Τα νεκροταφεία, τα διατηρητέα κτίρια που δεν ιδιοχρησιμοποιούνται ή δεν αποφέρουν εισόδημα, οι χώροι ιστορικών ή αρχαιολογικών μνημείων.
  • Τα κτίσματα που βρίσκονται εκτός οικισμού ή σε αγροτικές περιοχές και χρησιμοποιούνται για τον σταβλισμό ολιγάριθμων οικόσιτων ζώων για οικιακές ανάγκες του υπόχρεου.