BACKGROUND

Τρίτη 17 Μαΐου 2011

ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΞΠΡΕΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ : Ειρήνη Δ. Καρανασοπούλου
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Ασφυκτικές πιέσεις για ακόµη πιο σκληρά µέτρα δηµοσιονοµικής προσαρµογής και επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων δέχθηκε από τους εταίρους του στο Eurogroup ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, καθώςοι Ευρωπαίοιθεωρούν ανεπαρκή τα συµπληρωµατικά...
µέτρα που συζήτησε η ελληνική κυβέρνηση µε το κλιµάκιο της τρόικας, ύψουςπερίπου 7 δισ. ευρώ. Ως εκ τούτου, λένε, δεν θα µπορούσαν να συναινέσουν σε πρόσθετη βοήθεια γιατα έτη 2012και 2013 χωρίς να αποδείξει η Αθήναπρώτα ότι «έχει πάρειστα σοβαρά την προσπάθεια υλοποίησηςτου προγράµµατος». Παράλληλα, υπουργοί και παράγοντες – κυρίωςγερµανικής επιρροής – αφήνουν ανοικτό το ενδεχόµενο επιµήκυνσης του χρόνου αποπληρωµής του συνόλου του δηµόσιου χρέους της χώρας.

Είναι χαρακτηριστικό ότιµετά τη λήξη του Eurogroup οΖαν Κλοντ Γιούνκερ έκανε λόγο για «πρόσθετα µέτρα για το 2011 και ιδιωτικοποιήσεις», εκφράζοντας την ελπίδα ότι «θα συµφωνήσουµε στους στόχους».Ο Ολι Ρεν αποκάλυψε ότι θα συνεχιστούν οι συζητήσεις µε την τρόικα, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα πρέπει να ενισχύσει τις προσπάθειές της και να επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις». Επανέλαβεδε ότι κύρια προϋπόθεση και επιτυχία του προγράµµατος είναι τα ελληνικά κόµµατα να στηρίξουν τους κύριους στόχους του προγράµµατος. Απαντες οιµετέχοντες στη συνεδρίαση του Eurogroup µε επικεφαλής τους υπουργούς του Βελγίου και της Ολλανδίας – υπογράµµισαν την ανάγκη να επιταχυνθούν εκ µέρους της Ελλάδας οι µεταρρυθµίσεις, οι ιδιωτικοποιήσεις και η κάλυψη της υστέρησης των δηµοσιονοµικών στόχων.

Μάλιστα η Ολλανδία, η Γερµανία και άλλες τρεις χώρες έχουνδηµιουργήσε ι µέτωπο γιανα µεταφερθούν κάποιεςελληνικέςκρατικές εταιρείες σε ανεξάρτητο φορέα, ο οποίος θα αναλάβει να προχωρήσει µε γρηγορότερα βήµατα τις ιδιωτικοποιήσεις,όπως είπε χθες από τις Βρυξέλλεςο ολλανδός υπουργός ΟικονοµικώνΓιαν Κις ντε Γιάγκερ.

Το Eurogroup συνεδρίασευπό τη βαριά σκιά της απουσίας του Ντοµινίκ Στρος-Καν, ο οποίος την ίδια ώρα αντιµετώπιζε το δικαστήριο της ΝέαςΥόρκης, ενώ το ∆ιεθνές ΝοµισµατικόΤαµείο εκπροσωπήθηκε από τη Μεµάτ Σαφίκ.

Ωστόσο, και παρά τις διαβεβαιώσεις όλων των Ευρωπαίων πως δεν θα υπάρξει συνέπεια, ήδη παρουσιάστηκε η πρώτη εµπλοκή: το ∆ΝΤ δεν µπορεί να εκταµιεύσει τα χρήµατα πουτου αναλογούν γιατην 5η δόση προς την Ελλάδα τον ερχόµενο µήνα, αν ηέκθεση βιωσιµότητας του δηµόσιου χρέους της χώρας δεν βεβαιώνει πως η Ελλά δα µπορεί να ανταποκριθεί στις δανειακές υποχρεώσεις της το επόµενο 12µηνο. Η Ελλάδα όµως δεν θα µπορεί ναεκπληρώσειαυτόν τον όρο, εκτός ανοι εταίροι τηςδώσουν πρόσθετη βοήθεια το 2012 ή αν υπάρξει συνολική επιµήκυνση του δηµόσιου χρέους – ή και τα δύο. Σενάριο που προτιµά ηγερµανική πλευρά, δεδοµένου ότι θα εξυπηρετούσε την κ. Μέρκελγια να εγκρίνει την ελληνική βοήθεια από το γερµανικό Κοινοβούλιο.

Πρώτη φοράχθες ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν, Αµαντέο Αλταφάζ, παραδέχθηκε δηµοσίως ότι ηεπιµήκυνση – για την οποία χρησιµοποίησε τον αγγλικό όρο reprοfiling – είναι κάτι που συζητείται. Το ίδιο είχε πει µία ηµέρα πριν και ο υπουργός Οικονοµικώντης Γερµανίας Βόλφγκανγκ Σόιµπλε. Χθεςεπίσης η αυστριακή υπουργός κ. Φίχτερ εµφανίστηκε θετική στο ενδεχόµενο επιµήκυνσης, παρότιδιατύπωσε την επιφύλαξή της για τη συµµετοχή τωνιδιωτών κατόχων ελληνικών οµολόγων.