Μία ξαφνική εξέλιξη σε πολιτικό - διπλωματικό επίπεδο έρχεται να προσταθεί στην έτσι κι αλλιώς τρικυμιώδη Ελληνική πολιτική σκηνή. Η κυρία Κλίντον, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, επισκέπτεται την περιοχή μας και ιδιαίτερα την Άγκυρα και την Αθήνα, προκειμένου να έχει συνομιλίες με αξιωματούχους (προέδρους και πρωθυπουργούς) Ελλάδας και Τουρκίας...
Τί συμβαίνει; Προς τι η επίσκεψη αυτή; Ποιά η ατζέντα που θα φέρει μαζί της η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών; Αφορά τα Ελληνοτουρκικά, την ΑΟΖ, τις έρευνες για πετρέλαιο (και φυσικά τις αμερικανικές εταιρείες εξόρυξης πετρελαίου) ή μήπως είνα σχετική με την προσπάθεια επιβολής ηρεμίας προκειμένου να μην κινδυνεύσουν οι αμερικανικές τράπεζες που κατέχουν Ελληνικά ομόλογα αξίας 41 δισ. ευρώ; Η λογική θέλει όλα αυτά να αποτελούν το σύνολο των θεμάτων που θα θίξει η κυρία Χίλαρι Κλίντον κατά την επίσκεψή της τόσο στην Άγκυρα, όσο και στην Αθήνα. Όμως, οι "κακές γλώσσες" μιλάνε και για άσκηση πίεσης (αλλά και έμπρακτης στήριξης) προς τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος δείχνει όχι μόνο να μην θέλει να κυβερνήσει πλέον την Ελλάδα, αλλά προτιμά να είναι εκτός της χώρας την οποία υποτίθεται προς πρέπει να οδηγήσει έξω από την κρίση.
Τι γυρεύει, λοιπόν, η αλεπού στο παζάρι ή ελληνιστί τι ζητά η Χίλαρι αυτή την εποχή στην Ελλάδα;
Στις 17 και 18 Ιουλίου θα μας κάνει την τιμή να μας επισκεφτεί η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον αφού το προηγούμενο διήμερο περάσει και από την Τουρκία. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η κ. Κλίντον θα μεταβεί στην Τουρκία, όπου θα συμμετάσχει στις συναντήσεις της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη και θα διεξάγει διμερείς επαφές με Τούρκους αξιωματούχους.
Κατά την επίσκεψή της στην Τουρκία, η υπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Γκιουλ, τον πρωθυπουργό Ερντογάν, τον υπουργό Εξωτερικών Νταβούτογλου και άλλους πολιτικούς ηγέτες για να συζητήσει τα ζητήματα της Λιβύης, της Συρίας, καθώς και ένα «πλήρες φάσμα» των κοινών διμερών και πολυμερών ζητημάτων.
Στη συνέχεια, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Χίλαρι Κλίντον θα βρίσκεται στις 17 και 18 Ιουλίου στην Ελλάδα, όπου θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο Κ. Παπούλια, τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, τον υπουργό Εξωτερικών Στ, Λαμπρινίδη και πολιτικούς ηγέτες για να συζητήσει «θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος».
Αυτό το «αμοιβαίου ενδιαφέροντος» είναι που μας τρομάζει. Άραγε έρχεται για να δώσει εντολές στη φιλική προς τις ΗΠΑ κυβέρνηση, ή δε θέλει να φάνε ολάκερη την πίτα οι Γερμανοί και οι Γάλλοι. Διότι οι ευκαιρίες και τα φιλέτα της Ελλάδας θα είναι πολλά και θα ενδιέφεραν την αμερικανική κυβέρνηση να παίξει ενεργό ρόλο στα νέα δεδομένα.
Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε το ρόλο που παίζουν οι τρεις αμερικανικοί οίκοι στο παιχνίδι με τη χρεοκοπία της Ελλάδας. Ο Σεπτέμβριος κρίνεται ιδιαίτερα "επικίνδυνος" μήνας για την αμερικανική οικονομία. Δείγμα της επικινδυνότητας αυτής είχαμε με την υποτίμηση της πολιτείας της Μινεσότα από τους οίκους αξιολόγησης, οι οποίοι με την συγκεκριμένη υποτίμηση έδειξαν τα δόντια τους σε μία ξεκάθαρη επίδειξη δύναμης έναντι της αμερικανικής οικονομίας. Ίσως, ο Σεπτέμβριος να είναι -τελικά- ο ιδανικός μήνας για να μεγιστοποιηθεί το Ελληνικό - Ευρωπαϊκό πρόβλημα, προκειμένου να μην γιγαντωθεί επικοινωνιακά οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη στην αμερικανική οικονομία...