BACKGROUND

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΗΣ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΝΓΚΕΝ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙ FT

Μετά τα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ο διεθνής Τύπος φέρνει στο προσκήνιο και σενάρια για έξοδο της χώρας μας από τη ζώνη Σένγκεν. Σε δημοσίευμά τους, οι Financial Times αναφέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει την Παρασκευή ένα μηχανισμό αποβολής χωρών από...
την ζώνη της Σένγκεν, προκειμένου να ασκήσει πίεση στην Ελλάδα, να κρατήσει εκτός των συνόρων της τους μετανάστες. Οι FT χαρακτηρίζουν την Ελλάδα ως τον "αδύναμο κρίκο" στο κοινό σύστημα ελέγχου των ευρωπαϊκών συνόρων. Όπως αναφέρεται, η Κομισιόν θα προτείνει μια διάταξη, που εντός των κόλπων της Ε.Ε. αποκαλείται "ρήτρα Ελλάδα", η οποία θα επιτρέπει την προσωρινή έξοδο μιας χώρας από τη ζώνη ελεύθερης διακίνησης και επιβάλει τους συνοριακούς ελέγχους ανάμεσα σε αυτήν και τις υπόλοιπες χώρες του Σένγκεν. Σύμφωνα με το δημοσίευμα από τους 104.000 μετανάστες που πέρασαν παράνομα στην Ευρώπη, οι 88.000 έφτασαν μέσω των ελληνικών συνόρων, ενώ εκτιμάται ότι η Ελλάδα θα αποτελέσει την κύρια πύλη εισόδου τους στην Ε.Ε. και για το 2011. Η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει ότι η πρόταση της Κομισιόν θα έχει αποτρεπτικό χαρακτήρα και θα θεωρείται ως η ύστατη λύση, σε περίπτωση που μια χώρα δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της. Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, ορισμένοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η Ελλάδα έχει ήδη φτάσει σε αυτό το σημείο. Παράλληλα, οι FT τονίζουν ότι παρά τη συνδρομή της FRONTEX και την οικονομική συνδρομή των Βρυξελλών η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να διαφυλάξει τα σύνορά της και ότι έχει χάσει τη συμπάθεια των εταίρων της και για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται τους μετανάστες.
 
Όπως επισημαίνεται οι ελληνικές αρχές δίνουν άσυλο μόνο στο 1% των μεταναστών, την ώρα που το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 70% στη Σουηδία. Βάσει της συνθήκης Σένγκεν οι υπήκοοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν το δικαίωμα να εισέλθουν σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ χωρίς να προβούν σε οποιοδήποτε περαιτέρω έλεγχο, το μόνο που χρειάζεται είναι ένα διαβατήριο ή ταυτότητα κάποιου κράτους μέλους της ΕΕ. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 25 μέλη της Συμφωνίας από τα οποία τα περισσότερα είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέλη είναι η Αυστρία, το Βέλγιο, η Δανία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελβετία, η Ιταλία, η Ελλάδα, το Λουξεμβούργο, οι Κάτω Χώρες, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Σουηδία, η Νορβηγία η Ισλανδία, η Εσθονία, η Τσεχία, η Λιθουανία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Μάλτα, η Πολωνία, η Σλοβακία και η Σλοβενία. Στα τέλη Φεβρουαρίου του 2008 το Λιχτενστάιν υπέγραψε την ένταξή του στη ζώνη ελεύθερης διακίνησης των 24 χωρών της ΕΕ. Η Ελλάδα μπήκε στη ζώνη Σένγκεν τον Μάρτιο του 2000.