BACKGROUND

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

«ΠΛΗΡΩΣΤΕ ΠΡΩΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ 2012 ΒΛΕΠΟΥΜΕ …»

 


Το αλαλούμ που προκλήθηκε από τα λανθασμένα εκκαθαριστικά του ειδικού τέλους ακινήτων που συνεισπράττει η ΔΕΗ αλλά και την μεγέθυνση του «κύματος ανυπακοής» που πλέον εξαπλώνεται σε ολοένα και περισσότερους Δήμους της χώρας, έφερε την άμεση αντίδραση...του Υπουργείου Οικονομικών που εξετάζει μεν μια διαδικασία διόρθωσης των λαθών που διαπιστώθηκαν στα σημειώματα της ΔΕΗ, αλλά επιμένει στην καταβολή των βεβαιωθέντων τελών ασχέτως εάν πρόκειται για εμφανώς λανθασμένους υπολογισμούς!

Συγκεκριμένα, έπειτα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, προτάθηκε να αποσταλούν στη ΔΕΗ τα σωστά στοιχεία με τις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων σε όλη τη χώρα. Αυτό πιθανότατα όμως θα αφορά στον υπολογισμό του τέλους του 2012, χωρίς να προβλέπεται κατ’ ανάγκη διαδικασία διόρθωσης ή συμψηφισμού με τα λάθος εκκαθαριστικά του 2011, τα οποία οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν κανονικά.

Την ίδια ώρα πάντως ολοένα και περισσότεροι Δήμοι προστίθενται στο «κύμα ανυπακοής» ενάντια στο χαράτσι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Τουλάχιστον τρεις μεγάλοι δήμοι της Αττικής τάσσονται πλέον ανοικτά κατά του μέτρου. Πρόκειται για τους Δήμους Περιστερίου, Ελληνικού-Αργυρούπολης και Σαρωνικού. Το «κύμα ανυπακοής» είχε ξεκινήσει από το δήμο Νέας Ιωνίας ενώ έμμεσα και ο δήμαρχος Πειραιά, Βασίλης Μιχαλολιάκος άφησε να εννοηθεί ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη για το μέτρο!

Οι διοικήσεις των Δήμων που εναντιώνονται στο χαράτσι των ακινήτων δηλώνουν ότι θα προσφέρουν νομική βοήθεια σε όσους δημότες θελήσουν να μην πληρώσουν το ειδικό τέλος ακινήτων που θέλει να εισπράξει η κυβέρνηση μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού, εξηγώντας και το πώς μπορεί να αποφευχθεί η πληρωμή του.

Ειδικότερα ο δήμαρχος Νέας Ιωνίας, Η. Γκότσης, έχει διαθέσει προσωπικό που παρέχει πληροφορίες στους δημότες για το πώς να πληρώνουν τους λογαριασμούς μέσω των τραπεζικών ΑΤΜ, αφαιρώντας το ειδικό τέλος. Το ίδιο προσωπικό παραλαμβάνει τις αποδείξεις πληρωμής και συγκεντρώνει το απαραίτητο υλικό μέσω του οποίου θα κατατεθούν μαζικά εξώδικα στη ΔΕΗ προκειμένου να αποφευχθεί η διακοπή του ηλεκτρικού. Παράλληλα, οργανώνονται ομάδες εθελοντών που θα επανασυνδέουν το ρεύμα, ακόμη και παράνομα. Οι δήμαρχοι Σαρωνικού Π. Φιλίππου και Ελληνικού-Αργυρούπολης Χρ. Κορτζίδης από την πλευρά τους συνέταξαν και έστειλαν επιστολή ζητώντας ανάλογες πρωτοβουλίες από την Κεντρική Ένωση Δήμων (ΚΕΔΕ) και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ).

Το θέμα βρέθηκε και στο επίκεντρο συνάντησης της ΚΕΔΕ με προέδρους και μέλη Εκτελεστικών Επιτροπών και Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων της χώρας, όπου πολλοί δήμαρχοι αναζήτησαν τρόπους κοινής αντίδρασης.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Καλλιθέας Κώστας Ασκούνης, εκ μέρους του ΔΣ της ΚΕΔΕ τόνισε ότι οι δήμαρχοι δεν έχουν θεσμικό ρόλο, μετά την επιβολή από το υπουργείο Οικονομικών του τέλους στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ και επισήμανε ότι δεν μπορούν οι δήμοι να ταυτιστούν με το κίνημα «Δεν Πληρώνω».

Πάντως παραδέχθηκε ότι υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που πραγματικά δεν μπορούν να πληρώσουν το τέλος, πληρούν όλα τα κοινωνικά κριτήρια και πρέπει να έχουν τη συμπαράσταση των δήμων. Επίσης, τόνισε ότι «δεν πρέπει να ανοίξουμε κερκόπορτες», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα και με τα δημοτικά τέλη.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στις προτάσεις των δημάρχων υπήρξαν και απόψεις για πιο δυναμικές παρεμβάσεις όπως αυτές που πρότεινε ο δήμαρχος Θορικού Π. Ευθυμίου, που πρότεινε όταν ένας πολίτης δεν έχει αποδεδειγμένα να πληρώσει, τότε συγκροτημένα ηλεκτρολόγοι του δήμου επανασυνδέουν το ρεύμα της οικίας του.