BACKGROUND

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ '' Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ''

«Η μόνη διέξοδος για το λαό είναι οι εκλογές»
Ο Μανώλης Γλέζος λίγες ώρες μετά την εξαγγελία του πρωθυπουργού για την διενέργεια δημοψηφίσματος προκειμένου να απαντήσουν οι πολίτες με ναι η όχι στη νέα δανειακή σύμβαση, στην πρώτη συνέντευξη του στο Newpost.gr τονίζει ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να βγει από τη γωνία που οι λαϊκές αντιδράσεις την έχουν τοποθετήσει και αρνείται την μονή πραγματική λύση που θα δώσει διέξοδο στο αδιέξοδο, τις εκλογές.



«Η κυβέρνηση είναι αδιαμφισβήτητα στριμωγμένη και προσπαθεί να βρει μια λύση για να διασωθεί . Γι'αυτο και εφευρίσκει διαφορές ατραπούς που θεωρεί ότι θα την οδηγήσουν στη διάσωση της. Οι μεγάλες διαδηλώσεις που έγιναν στις 28 Οκτωβρίου δεν μπορούν να μείνουν απαρατήρητες και προφανώς βαραίνουν στις αποφάσεις που λαμβάνονται ή θα ληφθούν . Η λύση που βρήκε νομίζει και θεωρεί ότι θα την σώσει άλλα δεν είναι έτσι. Αποτελεί ουσιαστικά αποφυγή του να δοθεί άμεση διέξοδος στο πολιτικό πρόβλημα της χώρας . Εάν η κυβέρνηση ήθελε λύση άλλος τρόπος από τις εκλογές δεν υπάρχει».

Ο κ.Γλέζος θεωρεί ότι η κυβέρνηση ψάχνει για ένα ψευτοδίλημμα που θα θέσει στους πολίτες και τονίζει ότι το δημοψήφισμα που ετοιμάζει η κυβέρνηση του θυμίζει το δημοψήφισμα της χούντας: βασιλεία ή Δημοκρατία

«Δεν είμαι καταρχήν ούτε πρέπει να είμαστε κατά των δημοψηφισμάτων Άλλα το ερώτημα είναι γιατί δεν έγινε δημοψήφισμα όταν μπήκαμε στο ευρώ , όταν μπήκαμε στο Μνημόνιο ή όταν ψηφίστηκε το Μεσοπρόθεσμο;

Έμενα αυτό το δημοψήφισμα που θέλει να κάνει η κυβέρνηση που θυμίζει το δημοψήφισμα της χούντας . Στη χούντα είχε μπει το ερώτημα βασιλεία ή δημοκρατία, ένα δίλημμα ανύπαρκτο γιατί ο λαός ήταν και εναντίον της βασιλείας αλλά και εναντίον της δημοκρατίας που ήθελε η χούντα. Πιστεύω ότι παρόμοιο θα είναι και το ψευτοδίλημμα αυτού του δημοψηφίσματος . Από την άλλη πιστεύω ότι η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία εκφράζεται και με τις εκλογές άλλα και με το δημοψήφισμα συνεπώς είμαι και υπέρ των εκλογών και υπέρ του δημοψηφίσματος».
Ο Μανώλης Γλέζος απαντά γιατί δεν μπορεί το ερώτημα του δημοψηφίσματος να είναι ναι ή όχι στο ευρώ και γιατί ένα τέτοιο ερώτημα είναι ουσιαστικά ανύπαρκτο

«Το ναι ή όχι στο εύρω δεν είναι ερώτημα διότι το θέμα δεν είναι πιο χρήμα είναι υπέρ του λαού και εναντίον της οικονομίας ή το αντίθετο ; Το χρήμα πάντα παίζει το ρόλο του και ο ρόλος του σήμερα είναι διαστρεβλωμένος Το χρήμα σήμερα δεν είναι μέσο ανταλλαγής άξιων άλλα μέσο παράγωγης αγκαθών. Ομως τα αγαθά τα παράγει μονό ο εργαζόμενος. Όταν λοιπόν βάζεις ερώτημα εύρω ή δραχμή βάζεις κατά τη γνώμη μου ένα ανύπαρκτο ερώτημα που όποιος δεν ξέρει από οικονομικά δεν μπορεί να καταλάβει τίποτα.
Το βασικό θέμα για μένα δεν είναι αν είσαι κάτω από τη δραχμή, τη λίρα ή το δολάριο, το βασικό θέμα είναι ότι δεν μπορεί να γίνεται διαστρέβλωση του ορού του χρήματος. Για μένα το ερώτημα είναι ανύπαρκτο και ψεύτικο».

Οι εκλογές είναι η μονή λύση επισημαίνει ο κ. Γλέζος και προσθέτει ότι τα κόμματα και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχουν δυνατότητες να τις επιβάλουν.

«Για μεγάλο χρονικό διάστημα από δω και πέρα, κατά την άποψή μου κανένας πολίτικος σχηματισμός δεν θα έχει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Όμως με τις εκλογές θα κριθεί εάν ο λαός συμφωνεί με τη σημερινή πολίτικη της κυβέρνησης ή όχι. Για μένα η μοναδική διέξοδος είναι η λειτουργιά της Δημοκρατίας, η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα , όταν λειτουργεί η δημοκρατία υπάρχει δημοκρατία , εάν δεν λειτουργεί η δημοκρατία οδηγούμαστε σε άλλες λύσεις.

Σήμερα δυο είναι οι παράγοντες που θα πρέπει να λειτουργήσουν προς αυτή την κατεύθυνση . Από τη μια τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπου σύμφωνα με το σύνταγμα εάν παραιτηθούν 80 βουλευτές δεν πάμε σε επαναληπτικές εκλογές άλλα υποχρεωτικά σε γενικές εκλογές. Θα πρέπει να συνεννοηθούν μεταξύ τους τα κόμματα και να το προτείνουν ή να το επιβάλουν. Ο άλλος παράγων είναι ο θεσμός του Πρόεδρου της Δημοκρατίας που μπορεί να λειτουργήσει με δυο τρόπους. Και με το κύρος του ή αξιοποιώντας τα δικαιώματα που του δίνει το σύνταγμα μπορεί να επιβάλει λύση και να οδηγήσει τη χωρά σε εκλογές.
Εγώ δεν θέλω να παραιτηθεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και ούτε είναι σήμερα αναγκαίο να παραιτηθεί. Μπορεί όμως ας πούμε να συγκαλέσει συνεδρίαση της Βουλής και να θέσει ο ίδιος ενοποιών των βουλευτών το πρόβλημα και τι πρέπει να γίνει».