Ρεπορτάζ : Δήμος
Βερύκιος
(από το Έθνος)
"Σταγονίδια" εξακολουθούν να υπάρχουν στo στράτευμα τριάντα οκτώ χρόνια από την πτώση της χούντας. Το συμπέρασμα αυτό εξάγεται αβίαστα από τα ιστορικά ντοκουμέντα του 2ου Επιτελικού Γραφείου του ΓΕΣ που σήμερα φέρνει στο φως το...
"Εθνος" με αφορμή την απριλιανή φιέστα που έστησε ο αρχηγός των Ευέλπιδων στο αμφιθέατρο της Σχολής.
Από την αναψηλάφηση του ημερολογίου παρακολούθησης των ένστολων χουντικών την πρώτη δεκαετία της μεταπολίτευσης, μέσω της επιχείρησης "Βελισάριος" που είχε καταστρώσει ο Ευ. Αβέρωφ και λειτούργησε μέχρι το 1987, προκύπτουν τα εξής ενδιαφέροντα στοιχεία:
Η ομάδα Ιωαννίδη εξακολουθούσε και στρατολογούσε στελέχη τουλάχιστον έως και το 1987.
Η Σχολή Ευελπίδων αποτελούσε πάντα το "φυτώριο" των χουντικών.
Από τη λίστα των μυημένων στην ομάδα Ιωαννίδη, τουλάχιστον δώδεκα εξ αυτών εξακολουθούν και σήμερα να υπηρετούν στις Ενοπλες Δυνάμεις και να κατέχουν θέσεις-"κλειδιά".
Είναι σαφές ότι οι αρχιπραξικοπηματίες διαχώρισαν τους ρόλους τους από την πρώτη στιγμή. Η ομάδα Παπαδόπουλου ανέλαβε τη "διακυβέρνηση" και η ομάδα Ιωαννίδη τη στρατολόγηση κατώτερων στελεχών από την "παρθενική" τους είσοδο στην παραγωγική τους σχολή (ΣΣΕ, ΣΙ, ΣΝΔ, ΣΜΥ). Και αυτό θα μπορούσε να γίνει εύκολα στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ). Ο Ιωαννίδης, ως διοικητής του τάγματος Ευελπίδων, πριν από την 21η Απριλίου '67 αλλά και στην περίοδο της εκδήλωσής της και πριν αναλάβει την ΕΣΑ, απ' τον ομοΙΔΕΑτη του Λαδά, είχε φροντίσει να οργανώσει άρτια προς τούτο και συνωμοτικά τον χώρο της Σχολής ως το φυτώριο "μύησης" στην "επανάσταση" των Ευέλπιδων.
Ο Ιωαννίδης άφησε στο "πόδι" του στη Σχολή Ευελπίδων τον απόλυτα έμπιστό του υποδιοικητή Κονδύλη Ανδρέα, που πράγματι, ως νέος διοικητής, θα αποδεικνυόταν αντάξιος της εμπιστοσύνης και των προσδοκιών του!
Κύριος χώρος "αλίευσης" προπαιδευμένων ήδη "επαναστατών", μετά την έξοδό τους απ' τη Σχολή, το Πεζικό, ο μαζικότερος χώρος στελεχών, απ' όπου επιλέγονται, κατά κύριο λόγο, τα στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων.
Η πρόθεση προφανής: ευχερής επιλογή, ...με "επαναστατικά" κριτήρια, των πιο μάχιμων, ως Καταδρομέων, που θα στήριζαν δυναμικά και αποφασιστικά τον κορμό του στρατεύματος και εν γένει την "επανάσταση".
"Εξασφαλισμένοι"
Κάποιοι μάλιστα, επιλεγμένοι, για τα "Ιωαννιδικά" τους φρονήματα, ως "αρχηγοί" τάξεων, έδιναν "συνυποσχετική" για την επιλογή του Πεζικού και στη συνέχεια των Ειδικών Δυνάμεων, εφόσον ήθελαν να βγουν αρχηγοί και να 'χουν εξασφαλισμένη λαμπρή "επαναστατική" σταδιοδρομία! Για παράδειγμα, "άνθρωπος" του Κονδύλη επελέγη ως αρχηγός τάξης στην Ευελπίδων, εν συνεχεία πήγε στο Πεζικό και στις Ειδικές Δυνάμεις και, παρότι τον συνόδευε η ταμπέλα του "Ιωαννιδικού", έφτασε να γίνει στρατηγός επί ΠΑΣΟΚ και αρχηγός ΓΕΣ επί ΝΔ!! Στα ίδια "χνάρια" και άλλος φανατικός "Ιωαννιδικός" έγινε αρχηγός ΓΕΣ επί ΠΑΣΟΚ!
Με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1974, η "υπερομάδα" πλέον Ιωαννίδη θα βρεθεί κυρίαρχη στον "επαναστατικό" χώρο της 21ης Απριλίου και θα μονοπωλήσει την "επανάσταση" στον στρατό χωρίς αντίπαλο. Η ομάδα Παπαδόπουλου ουσιαστικά είναι διαλυμένη.
Στους πρώτους μεταπολιτευτικούς μήνες η ομάδα Ιωαννίδη θα αιφνιδιαστεί απ' τις εξελίξεις που η ίδια "πυροδότησε" στην Κύπρο, αλλά σύντομα θα βρει τη φόρμα της και, ως "καταδρομική", θα αναζητήσει και το ανάλογο "σχήμα" δράσης της στα νέα δεδομένα...
Στόχος η επιστροφή
Το σχέδιο μακράς πνοής της ομάδας Ιωαννίδη
Μεταπολιτευτικά, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του "Βελισάριου", η ομάδα Ιωαννίδη θα κινηθεί σε δύο βασικές κατευθύνσεις:
Στην πρώτη κατεύθυνση θα κινηθούν οι πιο εκτεθειμένοι με συνωμοτικές δράσεις και "καπνογόνα" τύπου πραξικόπημα της "πιτζάμας". Πρόκειται για τα περιβόητα "σταγονίδια", όπως τα αποκάλεσε ο Ευ. Αβέρωφ...
Στη δεύτερη και κύρια κατεύθυνση, η "Ιωαννιδική" δράση θα είναι "υποδόρια", με μακρόπνοο στόχο τη συνέχιση επιρροής στο στελεχιακό δυναμικό του στρατιωτικού οργανισμού, με την πιο προνομιακή μεταχείριση και επαγγελματική προώθηση των θετικά εκδηλούμενων και διακείμενων σε "επαναστατικές" θέσεις, απ' τα εναπομείναντα πολλά και μη εκτεθειμένα "σταγονίδια" που θα εξελίσσονταν κανονικά και ανεμπόδιστα στα ανώτερα κλιμάκια της ιεραρχίας και μάλιστα στα καίρια πόστα της! Στόχος της κατεύθυνσης αυτής θα είναι η προσαρμογή συμπεριφοράς στα δεδομένα της Δημοκρατίας και η επιθετική εισχώρηση στα κόμματα εξουσίας της! Σχετικά σύντομα στα κόμματα εξουσίας θα βρίσκονται άριστα συνεργαζόμενοι αξιωματικοί που έχουν τη ρετσινιά του "χουντικού" και θα εξελίσσονται, με τις ευλογίες της εκάστοτε δημοκρατικής κυβέρνησης, στα ανώτατα αξιώματα της στρατιωτικής ιεραρχίας!
Σήμερα, εν έτει 2011, η κατάσταση δεν έχει ουσιαστικά μεταβληθεί, ..."προς δόξαν" του πρόσφατα αποβιώσαντος Ιωαννίδη! Φαίνεται, λοιπόν, ότι ο συνωμότης αυτός σχεδίασε με ρεαλισμό και προοπτική την "επαναστατική" δράση της ομάδας του... για τα χρόνια της δημοκρατίας που ζούμε.
Ως "διάγνωση", τρόπον τινά, του φαινομένου αυτού, θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχει διαταραχτεί σοβαρά το DNA του στρατιωτικού μας οργανισμού, ως μέρους της δημοκρατικής μας πολιτείας!
Η Ιστορία επαναλαμβάνεται
Παραμένει πιστός στη χουντική παράδοση...
Ανάλογη αναταραχή είχε προκληθεί στη Σχολή Ευελπίδων και πριν από 39 χρόνια με παρόμοιο ανδραγάθημα από τον πατέρα του σημερινού εύελπι, που είχε απασχολήσει σύσσωμο τον Τύπο της εποχής. Ηταν 28 Οκτωβρίου 1982. Είχε κλείσει έναν χρόνο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ καταργώντας τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων ως προϋπόθεση εισόδου στις στρατιωτικές σχολές?
Αιφνιδίως στη Σχολή Ευελπίδων παρατηρείται εμπλοκή. Αρχαιότεροι σπουδαστές "καρφώνουν" τον πρωτοετή εύελπι Παπαϊορδανίδη ότι (κάπου, κάποτε) εθεάθη σε συγκέντρωση ή σε κάποια γραφεία της ΚΝΕ.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής, την υπόθεση ανέλαβαν να? ξεκαθαρίσουν ο αρχηγός της Σχολής, 4ετής εύελπις Π. Φ. (γιος συνταγματάρχη κι αδελφός του αρχηγού της αμέσως επόμενης τάξης) και οκτώ τεταρτοετείς λοχίες.
Αποτέλεσμα της άτυπης αυτής? ανάκρισης ήταν ο πρωτοετής ξυλοφορτωμένος να διακομιστεί στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.
Πολιτική κόντρα
Δύο βδομάδες μετά, το θέμα πήρε πρωτοφανείς πολιτικές διαστάσεις: ο τότε πρόεδρος της ΝΔ Αβέρωφ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "υπέχει ευθύνες για την ανοχή την οποία επιδεικνύει στις προσπάθειες του ΚΚΕ να αλώσει τις ένοπλες δυνάμεις", ο φιλοκυβερνητικός Τύπος κατήγγειλε σε όλους τους τόνους τη "νέα ΕΣΑ", η δε ηγεσία του στρατού παρέπεμψε τους εννέα βασανιστές στο Πειθαρχικό με το ερώτημα της αποπομπής, "επισημαίνοντας" παράλληλα ότι τα αδικήματά τους ανήκουν στην αρμοδιότητα του Διαρκούς Στρατοδικείου.
Μία βδομάδα μετά, το Πειθαρχικό της Ευελπίδων θεώρησε ότι δεν συνέτρεχε κανένας λόγος αποβολής, τα περί στρατοδικείου ξεχάστηκαν, ο Π. Φ. τιμωρήθηκε με 40 μέρες φυλακή κι οι άλλοι οκτώ με 30 (όσες, δηλαδή, θα έτρωγαν και για κάποιο τρέχον πειθαρχικό παράπτωμα).
Για να είναι μάλιστα? δίκαιοι, οι αρμόδιοι έριξαν και μια "εικοσάρα" στον παθόντα, που εξέθεσε σε βέβηλα μάτια τα εσωτερικά του άβατου της Σχολής.
Λίγους μήνες μετά, ο βασανισθείς προτίμησε να εγκαταλείψει τη στρατιωτική καριέρα, ενώ οι βασανιστές του παραλάμβαναν -ως πρότυπα αξιωματικών- τα ξίφη τους από τα χέρια του Προέδρου της Δημοκρατίας...
Δυστυχώς η Ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα.
Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ Α2
Το ατίθασο "απριλιανό παιδί"
Σελίδες ολόκληρες περιέχονται στο αρχείο του "Βελισάριου" για το ατίθασο ένστολο "απριλιανό παιδί" της μεταπολίτευσης, που σήμερα τριάντα χρόνια μετά, όχι τόσο ο ίδιος ως διοικητής μάχιμου Σχηματισμού αλλά η σπορά του εξακολουθεί να προκαλεί τα δημοκρατικά αισθήματα του ελληνικού λαού. Και τι δεν γράφουν για αυτόν στα Ημερολόγια παρακολούθησης του "Βελισάριου"...
Για τον ξυλοδαρμό του συσπουδαστή του επειδή τον θεωρούσαν κομμουνιστή...
Για την καταγγελία πατέρα άλλου σπουδαστή που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Σχολή Ευελπίδων, επειδή ο εν λόγω εύελπις καθοδηγούσε τα καψόνια εις βάρος του γιου του καθότι τον θεωρούσαν "μελάτο", δηλαδή ομοφυλόφιλο..
Για τη συγκέντρωση συσπουδαστών του και για τα δυσμενή σχόλια εις βάρος τού τότε υπουργού Εξωτερικών Γ. Χαραλαμπόπουλου...
Για την πληροφορία ότι στις 16 /10/87 στη Σχολή Πεζικού μαζί με συνάδελφό του προσπάθησε να μυήσει αξιωματικούς συμμαθητές του σε παράνομη κίνηση που τόσο ο ίδιος, όσο και ο αδελφός του ήταν μυημένοι από το 1985 και ότι ο καθοδηγητής τους έχει στο χέρι τατουάζ μες στην "κορώνα"!
Για τις στενές φιλικές σχέσεις που είχε με τον πεζικάριο Κ. Ευ. που υπηρετούσε στην Προεδρική Φρουρά και διέμενε στο Περιστέρι και στο σπίτι του λεγόταν ότι ήταν κρυμμένος παράνομος οπλισμός.
Ατιμώρητοι στο "τσιφλίκι" τους
Στρατιωτικός γιατρός Κ.Π. με το "πουλί" στην καρδιά και το "φίδι" στο πέτο. Αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Ιατρική το 1986 και ο "Βελισάριος" αφιερώνει ολόκληρες σελίδες για τη χουντική δράση του. Τον παρακολουθούν και να τι διαπιστώνουν:
1. Στη ΣΣΑΣ φοιτούν αρκετοί χουντικοί μαθητές, οι οποίοι συνδέονται στενά μεταξύ τους, αλληλοϋποστηρίζονται, αλληλοενημερώνονται και προσπαθούν να γνωρίσουν την ιδεολογική τοποθέτηση των υπόλοιπων μαθητών...
2. Ο μαθητής Κ.Π. μαθητής της ΙV τάξεως, γιος επίσης στρατιωτικού γιατρού (σόι το βασίλειο...) σύμφωνα με συζητήσεις συμμαθητών του προ 20ημέρου έριξε στο κουτί αλληλογραφίας του διοικητού του τάγματος φάκελο που περιείχε επώνυμη επιστολή αντιπειθαρχικού περιεχομένου με πολιτική σκοπιμότητα. Κύριος σκοπός της επιστολής ήταν να δώσει μια αποκαρδιωτική εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στη Σχολή και να τονίσει ότι η κατάσταση αυτή επιδιώκεται από γνωστούς και άγνωστους παράγοντες με απώτερο σκοπό την πλήρη διάλυση του στρατού. Την ενέργειά του αυτή ο μαθητής προσπάθησε να αποδώσει στην ανησυχία του για την εξέλιξη αυτή...
3. Ο εν λόγω μαθητής επανειλημμένα έχει εκφράσει τις χουντικές του θέσεις μέσα στη Σχολή, άφοβα και μάλιστα είχε στείλει τηλεγράφημα συμπαράστασης στον γνωστό εύελπι Φ.Π.
Σημείωση. Διαπιστώνεται ότι:
Στις παραγωγικές σχολές πρωτοστατούν υπέρ των Απριλιανών οι γόνοι στρατιωτικών που θεωρούν τσιφλίκι τους τις Ενόπλες Δυνάμεις.
Τα νεαρά απριλιανά φιντάνια, αν και σπουδαστές σε διαφορετικές Σχολές, έχουν επαφή και αλληλεγγύη μεταξύ τους.
Κοινός παρονομαστής, η ατιμωρησία...
Σε επιτελική θέση
Υπολοχαγοί: Λ.Γ. Τάξη 84, Τ.Δ. Τάξη 85, Ρ.Ρ. Τάξη 84, Ρ.Σ. Τάξη 85, Τ.Ν. Τάξη 84, Ν.Δ. Τάξη 85
Αναφέρονται ως μυημένοι στις καταστάσεις των Βουλιέρη και Ρώμα, χωρίς περαιτέρω σχόλια. Ορισμένοι εξ αυτών κατέχουν σημαντική επιτελική θέση...
Υπόθεση κατασκοπείας
Υπολοχαγός Πεζικού Α.Δ. Τάξη 81
Εμπλέκεται σε υπόθεση κατασκοπείας και, όπως προκύπτει από τους φακέλους παρακολούθησης, συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των στρατολογημένων. Αξιωματικός ήπιων τόνων που κατά τη μεταπολιτευτική περίοδο δεν συμμετείχε σε "εξτρεμιστικές ενέργειες" και ούτε προκάλεσε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα με αποτέλεσμα να αναρριχηθεί στην ιεραρχία.
Αγνωστη οργάνωση
Λοχαγός Πεζικού Ζ.Ν., τάξη '81
Κατά καιρούς έχει αναφερθεί ότι έχει σχέση με παράνομη άγνωστη οργάνωση. Δεν υπάρχουν σε βάρος του άλλα στοιχεία. Ταξίαρχος σήμερα ο εν λόγω αξιωματικός, έχει υπηρετήσει σε διάφορες επιτελικές θέσεις του ΓΕΣ αλλά και του εξωτερικού. Πάντα βρίσκεται στις παρυφές της εξουσίας τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ.
Ρουσφέτια στην ομάδα Ιωαννίδη
Από την παρακολούθηση ενός χουντικού αντισυνταγματάρχη τάξης '68 προκύπτει ότι ως απόστρατος μέχρι και το 1987 είχε αναλάβει να κάνει ρουσφέτια υπέρ των μυημένων αξιωματικών και σπουδαστών της ομάδας Ιωαννίδη. Δελτίο Πληροφοριών στις 9/1/87 του "Βελισάριου" αναφέρει ότι ο συγκεκριμένος χουντικός είχε έρθει σε επαφή με τον Καθηγητή "Ψ" της Σχολής Ξένων Γλωσσών για να βοηθήσει τους μυημένους κατά τη διάρκεια των εξετάσεων για θέσεις εξωτερικών! Μεταξύ τους είχαν ανταλλάξει συνθηματικά για ευνοϊκή βαθμολογία των γραπτών
(από το Έθνος)
"Σταγονίδια" εξακολουθούν να υπάρχουν στo στράτευμα τριάντα οκτώ χρόνια από την πτώση της χούντας. Το συμπέρασμα αυτό εξάγεται αβίαστα από τα ιστορικά ντοκουμέντα του 2ου Επιτελικού Γραφείου του ΓΕΣ που σήμερα φέρνει στο φως το...
"Εθνος" με αφορμή την απριλιανή φιέστα που έστησε ο αρχηγός των Ευέλπιδων στο αμφιθέατρο της Σχολής.
Από την αναψηλάφηση του ημερολογίου παρακολούθησης των ένστολων χουντικών την πρώτη δεκαετία της μεταπολίτευσης, μέσω της επιχείρησης "Βελισάριος" που είχε καταστρώσει ο Ευ. Αβέρωφ και λειτούργησε μέχρι το 1987, προκύπτουν τα εξής ενδιαφέροντα στοιχεία:
Η ομάδα Ιωαννίδη εξακολουθούσε και στρατολογούσε στελέχη τουλάχιστον έως και το 1987.
Η Σχολή Ευελπίδων αποτελούσε πάντα το "φυτώριο" των χουντικών.
Από τη λίστα των μυημένων στην ομάδα Ιωαννίδη, τουλάχιστον δώδεκα εξ αυτών εξακολουθούν και σήμερα να υπηρετούν στις Ενοπλες Δυνάμεις και να κατέχουν θέσεις-"κλειδιά".
Είναι σαφές ότι οι αρχιπραξικοπηματίες διαχώρισαν τους ρόλους τους από την πρώτη στιγμή. Η ομάδα Παπαδόπουλου ανέλαβε τη "διακυβέρνηση" και η ομάδα Ιωαννίδη τη στρατολόγηση κατώτερων στελεχών από την "παρθενική" τους είσοδο στην παραγωγική τους σχολή (ΣΣΕ, ΣΙ, ΣΝΔ, ΣΜΥ). Και αυτό θα μπορούσε να γίνει εύκολα στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ). Ο Ιωαννίδης, ως διοικητής του τάγματος Ευελπίδων, πριν από την 21η Απριλίου '67 αλλά και στην περίοδο της εκδήλωσής της και πριν αναλάβει την ΕΣΑ, απ' τον ομοΙΔΕΑτη του Λαδά, είχε φροντίσει να οργανώσει άρτια προς τούτο και συνωμοτικά τον χώρο της Σχολής ως το φυτώριο "μύησης" στην "επανάσταση" των Ευέλπιδων.
Ο Ιωαννίδης άφησε στο "πόδι" του στη Σχολή Ευελπίδων τον απόλυτα έμπιστό του υποδιοικητή Κονδύλη Ανδρέα, που πράγματι, ως νέος διοικητής, θα αποδεικνυόταν αντάξιος της εμπιστοσύνης και των προσδοκιών του!
Κύριος χώρος "αλίευσης" προπαιδευμένων ήδη "επαναστατών", μετά την έξοδό τους απ' τη Σχολή, το Πεζικό, ο μαζικότερος χώρος στελεχών, απ' όπου επιλέγονται, κατά κύριο λόγο, τα στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων.
Η πρόθεση προφανής: ευχερής επιλογή, ...με "επαναστατικά" κριτήρια, των πιο μάχιμων, ως Καταδρομέων, που θα στήριζαν δυναμικά και αποφασιστικά τον κορμό του στρατεύματος και εν γένει την "επανάσταση".
"Εξασφαλισμένοι"
Κάποιοι μάλιστα, επιλεγμένοι, για τα "Ιωαννιδικά" τους φρονήματα, ως "αρχηγοί" τάξεων, έδιναν "συνυποσχετική" για την επιλογή του Πεζικού και στη συνέχεια των Ειδικών Δυνάμεων, εφόσον ήθελαν να βγουν αρχηγοί και να 'χουν εξασφαλισμένη λαμπρή "επαναστατική" σταδιοδρομία! Για παράδειγμα, "άνθρωπος" του Κονδύλη επελέγη ως αρχηγός τάξης στην Ευελπίδων, εν συνεχεία πήγε στο Πεζικό και στις Ειδικές Δυνάμεις και, παρότι τον συνόδευε η ταμπέλα του "Ιωαννιδικού", έφτασε να γίνει στρατηγός επί ΠΑΣΟΚ και αρχηγός ΓΕΣ επί ΝΔ!! Στα ίδια "χνάρια" και άλλος φανατικός "Ιωαννιδικός" έγινε αρχηγός ΓΕΣ επί ΠΑΣΟΚ!
Με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1974, η "υπερομάδα" πλέον Ιωαννίδη θα βρεθεί κυρίαρχη στον "επαναστατικό" χώρο της 21ης Απριλίου και θα μονοπωλήσει την "επανάσταση" στον στρατό χωρίς αντίπαλο. Η ομάδα Παπαδόπουλου ουσιαστικά είναι διαλυμένη.
Στους πρώτους μεταπολιτευτικούς μήνες η ομάδα Ιωαννίδη θα αιφνιδιαστεί απ' τις εξελίξεις που η ίδια "πυροδότησε" στην Κύπρο, αλλά σύντομα θα βρει τη φόρμα της και, ως "καταδρομική", θα αναζητήσει και το ανάλογο "σχήμα" δράσης της στα νέα δεδομένα...
Στόχος η επιστροφή
Το σχέδιο μακράς πνοής της ομάδας Ιωαννίδη
Μεταπολιτευτικά, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του "Βελισάριου", η ομάδα Ιωαννίδη θα κινηθεί σε δύο βασικές κατευθύνσεις:
Στην πρώτη κατεύθυνση θα κινηθούν οι πιο εκτεθειμένοι με συνωμοτικές δράσεις και "καπνογόνα" τύπου πραξικόπημα της "πιτζάμας". Πρόκειται για τα περιβόητα "σταγονίδια", όπως τα αποκάλεσε ο Ευ. Αβέρωφ...
Στη δεύτερη και κύρια κατεύθυνση, η "Ιωαννιδική" δράση θα είναι "υποδόρια", με μακρόπνοο στόχο τη συνέχιση επιρροής στο στελεχιακό δυναμικό του στρατιωτικού οργανισμού, με την πιο προνομιακή μεταχείριση και επαγγελματική προώθηση των θετικά εκδηλούμενων και διακείμενων σε "επαναστατικές" θέσεις, απ' τα εναπομείναντα πολλά και μη εκτεθειμένα "σταγονίδια" που θα εξελίσσονταν κανονικά και ανεμπόδιστα στα ανώτερα κλιμάκια της ιεραρχίας και μάλιστα στα καίρια πόστα της! Στόχος της κατεύθυνσης αυτής θα είναι η προσαρμογή συμπεριφοράς στα δεδομένα της Δημοκρατίας και η επιθετική εισχώρηση στα κόμματα εξουσίας της! Σχετικά σύντομα στα κόμματα εξουσίας θα βρίσκονται άριστα συνεργαζόμενοι αξιωματικοί που έχουν τη ρετσινιά του "χουντικού" και θα εξελίσσονται, με τις ευλογίες της εκάστοτε δημοκρατικής κυβέρνησης, στα ανώτατα αξιώματα της στρατιωτικής ιεραρχίας!
Σήμερα, εν έτει 2011, η κατάσταση δεν έχει ουσιαστικά μεταβληθεί, ..."προς δόξαν" του πρόσφατα αποβιώσαντος Ιωαννίδη! Φαίνεται, λοιπόν, ότι ο συνωμότης αυτός σχεδίασε με ρεαλισμό και προοπτική την "επαναστατική" δράση της ομάδας του... για τα χρόνια της δημοκρατίας που ζούμε.
Ως "διάγνωση", τρόπον τινά, του φαινομένου αυτού, θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχει διαταραχτεί σοβαρά το DNA του στρατιωτικού μας οργανισμού, ως μέρους της δημοκρατικής μας πολιτείας!
Η Ιστορία επαναλαμβάνεται
Παραμένει πιστός στη χουντική παράδοση...
Ανάλογη αναταραχή είχε προκληθεί στη Σχολή Ευελπίδων και πριν από 39 χρόνια με παρόμοιο ανδραγάθημα από τον πατέρα του σημερινού εύελπι, που είχε απασχολήσει σύσσωμο τον Τύπο της εποχής. Ηταν 28 Οκτωβρίου 1982. Είχε κλείσει έναν χρόνο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ καταργώντας τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων ως προϋπόθεση εισόδου στις στρατιωτικές σχολές?
Αιφνιδίως στη Σχολή Ευελπίδων παρατηρείται εμπλοκή. Αρχαιότεροι σπουδαστές "καρφώνουν" τον πρωτοετή εύελπι Παπαϊορδανίδη ότι (κάπου, κάποτε) εθεάθη σε συγκέντρωση ή σε κάποια γραφεία της ΚΝΕ.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής, την υπόθεση ανέλαβαν να? ξεκαθαρίσουν ο αρχηγός της Σχολής, 4ετής εύελπις Π. Φ. (γιος συνταγματάρχη κι αδελφός του αρχηγού της αμέσως επόμενης τάξης) και οκτώ τεταρτοετείς λοχίες.
Αποτέλεσμα της άτυπης αυτής? ανάκρισης ήταν ο πρωτοετής ξυλοφορτωμένος να διακομιστεί στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.
Πολιτική κόντρα
Δύο βδομάδες μετά, το θέμα πήρε πρωτοφανείς πολιτικές διαστάσεις: ο τότε πρόεδρος της ΝΔ Αβέρωφ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "υπέχει ευθύνες για την ανοχή την οποία επιδεικνύει στις προσπάθειες του ΚΚΕ να αλώσει τις ένοπλες δυνάμεις", ο φιλοκυβερνητικός Τύπος κατήγγειλε σε όλους τους τόνους τη "νέα ΕΣΑ", η δε ηγεσία του στρατού παρέπεμψε τους εννέα βασανιστές στο Πειθαρχικό με το ερώτημα της αποπομπής, "επισημαίνοντας" παράλληλα ότι τα αδικήματά τους ανήκουν στην αρμοδιότητα του Διαρκούς Στρατοδικείου.
Μία βδομάδα μετά, το Πειθαρχικό της Ευελπίδων θεώρησε ότι δεν συνέτρεχε κανένας λόγος αποβολής, τα περί στρατοδικείου ξεχάστηκαν, ο Π. Φ. τιμωρήθηκε με 40 μέρες φυλακή κι οι άλλοι οκτώ με 30 (όσες, δηλαδή, θα έτρωγαν και για κάποιο τρέχον πειθαρχικό παράπτωμα).
Για να είναι μάλιστα? δίκαιοι, οι αρμόδιοι έριξαν και μια "εικοσάρα" στον παθόντα, που εξέθεσε σε βέβηλα μάτια τα εσωτερικά του άβατου της Σχολής.
Λίγους μήνες μετά, ο βασανισθείς προτίμησε να εγκαταλείψει τη στρατιωτική καριέρα, ενώ οι βασανιστές του παραλάμβαναν -ως πρότυπα αξιωματικών- τα ξίφη τους από τα χέρια του Προέδρου της Δημοκρατίας...
Δυστυχώς η Ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα.
Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ Α2
Το ατίθασο "απριλιανό παιδί"
Σελίδες ολόκληρες περιέχονται στο αρχείο του "Βελισάριου" για το ατίθασο ένστολο "απριλιανό παιδί" της μεταπολίτευσης, που σήμερα τριάντα χρόνια μετά, όχι τόσο ο ίδιος ως διοικητής μάχιμου Σχηματισμού αλλά η σπορά του εξακολουθεί να προκαλεί τα δημοκρατικά αισθήματα του ελληνικού λαού. Και τι δεν γράφουν για αυτόν στα Ημερολόγια παρακολούθησης του "Βελισάριου"...
Για τον ξυλοδαρμό του συσπουδαστή του επειδή τον θεωρούσαν κομμουνιστή...
Για την καταγγελία πατέρα άλλου σπουδαστή που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Σχολή Ευελπίδων, επειδή ο εν λόγω εύελπις καθοδηγούσε τα καψόνια εις βάρος του γιου του καθότι τον θεωρούσαν "μελάτο", δηλαδή ομοφυλόφιλο..
Για τη συγκέντρωση συσπουδαστών του και για τα δυσμενή σχόλια εις βάρος τού τότε υπουργού Εξωτερικών Γ. Χαραλαμπόπουλου...
Για την πληροφορία ότι στις 16 /10/87 στη Σχολή Πεζικού μαζί με συνάδελφό του προσπάθησε να μυήσει αξιωματικούς συμμαθητές του σε παράνομη κίνηση που τόσο ο ίδιος, όσο και ο αδελφός του ήταν μυημένοι από το 1985 και ότι ο καθοδηγητής τους έχει στο χέρι τατουάζ μες στην "κορώνα"!
Για τις στενές φιλικές σχέσεις που είχε με τον πεζικάριο Κ. Ευ. που υπηρετούσε στην Προεδρική Φρουρά και διέμενε στο Περιστέρι και στο σπίτι του λεγόταν ότι ήταν κρυμμένος παράνομος οπλισμός.
Ατιμώρητοι στο "τσιφλίκι" τους
Στρατιωτικός γιατρός Κ.Π. με το "πουλί" στην καρδιά και το "φίδι" στο πέτο. Αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Ιατρική το 1986 και ο "Βελισάριος" αφιερώνει ολόκληρες σελίδες για τη χουντική δράση του. Τον παρακολουθούν και να τι διαπιστώνουν:
1. Στη ΣΣΑΣ φοιτούν αρκετοί χουντικοί μαθητές, οι οποίοι συνδέονται στενά μεταξύ τους, αλληλοϋποστηρίζονται, αλληλοενημερώνονται και προσπαθούν να γνωρίσουν την ιδεολογική τοποθέτηση των υπόλοιπων μαθητών...
2. Ο μαθητής Κ.Π. μαθητής της ΙV τάξεως, γιος επίσης στρατιωτικού γιατρού (σόι το βασίλειο...) σύμφωνα με συζητήσεις συμμαθητών του προ 20ημέρου έριξε στο κουτί αλληλογραφίας του διοικητού του τάγματος φάκελο που περιείχε επώνυμη επιστολή αντιπειθαρχικού περιεχομένου με πολιτική σκοπιμότητα. Κύριος σκοπός της επιστολής ήταν να δώσει μια αποκαρδιωτική εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στη Σχολή και να τονίσει ότι η κατάσταση αυτή επιδιώκεται από γνωστούς και άγνωστους παράγοντες με απώτερο σκοπό την πλήρη διάλυση του στρατού. Την ενέργειά του αυτή ο μαθητής προσπάθησε να αποδώσει στην ανησυχία του για την εξέλιξη αυτή...
3. Ο εν λόγω μαθητής επανειλημμένα έχει εκφράσει τις χουντικές του θέσεις μέσα στη Σχολή, άφοβα και μάλιστα είχε στείλει τηλεγράφημα συμπαράστασης στον γνωστό εύελπι Φ.Π.
Σημείωση. Διαπιστώνεται ότι:
Στις παραγωγικές σχολές πρωτοστατούν υπέρ των Απριλιανών οι γόνοι στρατιωτικών που θεωρούν τσιφλίκι τους τις Ενόπλες Δυνάμεις.
Τα νεαρά απριλιανά φιντάνια, αν και σπουδαστές σε διαφορετικές Σχολές, έχουν επαφή και αλληλεγγύη μεταξύ τους.
Κοινός παρονομαστής, η ατιμωρησία...
Σε επιτελική θέση
Υπολοχαγοί: Λ.Γ. Τάξη 84, Τ.Δ. Τάξη 85, Ρ.Ρ. Τάξη 84, Ρ.Σ. Τάξη 85, Τ.Ν. Τάξη 84, Ν.Δ. Τάξη 85
Αναφέρονται ως μυημένοι στις καταστάσεις των Βουλιέρη και Ρώμα, χωρίς περαιτέρω σχόλια. Ορισμένοι εξ αυτών κατέχουν σημαντική επιτελική θέση...
Υπόθεση κατασκοπείας
Υπολοχαγός Πεζικού Α.Δ. Τάξη 81
Εμπλέκεται σε υπόθεση κατασκοπείας και, όπως προκύπτει από τους φακέλους παρακολούθησης, συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των στρατολογημένων. Αξιωματικός ήπιων τόνων που κατά τη μεταπολιτευτική περίοδο δεν συμμετείχε σε "εξτρεμιστικές ενέργειες" και ούτε προκάλεσε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα με αποτέλεσμα να αναρριχηθεί στην ιεραρχία.
Αγνωστη οργάνωση
Λοχαγός Πεζικού Ζ.Ν., τάξη '81
Κατά καιρούς έχει αναφερθεί ότι έχει σχέση με παράνομη άγνωστη οργάνωση. Δεν υπάρχουν σε βάρος του άλλα στοιχεία. Ταξίαρχος σήμερα ο εν λόγω αξιωματικός, έχει υπηρετήσει σε διάφορες επιτελικές θέσεις του ΓΕΣ αλλά και του εξωτερικού. Πάντα βρίσκεται στις παρυφές της εξουσίας τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ.
Ρουσφέτια στην ομάδα Ιωαννίδη
Από την παρακολούθηση ενός χουντικού αντισυνταγματάρχη τάξης '68 προκύπτει ότι ως απόστρατος μέχρι και το 1987 είχε αναλάβει να κάνει ρουσφέτια υπέρ των μυημένων αξιωματικών και σπουδαστών της ομάδας Ιωαννίδη. Δελτίο Πληροφοριών στις 9/1/87 του "Βελισάριου" αναφέρει ότι ο συγκεκριμένος χουντικός είχε έρθει σε επαφή με τον Καθηγητή "Ψ" της Σχολής Ξένων Γλωσσών για να βοηθήσει τους μυημένους κατά τη διάρκεια των εξετάσεων για θέσεις εξωτερικών! Μεταξύ τους είχαν ανταλλάξει συνθηματικά για ευνοϊκή βαθμολογία των γραπτών