BACKGROUND

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΟΙ ΝΕΟΙ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Τις περισσότερες απώλειες σε θέσεις εργασίας είχαν οι ΗΠΑ την περίοδο 2007-2009 σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη φάση της οικονομικής ύφεσης τα τελευταία χρόνια. Λιγότεροι από τους μισούς...
εργαζόμενους που απολύθηκαν βρήκαν άλλη δουλειά μέσα σε έξι μήνες από τον επίσημο τερματισμό της ύφεσης, ανακοίνωσαν σήμερα ερευνητές.

Περισσότεροι από 15,4 αμερικανοί εργαζόμενοι μεγαλύτεροι των 20 χρόνων έχασαν τη δουλειά τους -11 στους 100 ενήλικες εργαζόμενους- την περίοδο 2007-2009, σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Εργατικού Δυναμικού στο πανεπιστήμιο Northeastern στη Βοστώνη.

Οι νέοι εργαζόμενοι -κυρίως έφηβοι- ήταν εκείνοι που επλήγησαν περισσότερο από την ανεργία. Είτε ήταν έφηβοι που εγκατέλειψαν το σχολείο ή δεν ήθελαν να συνεχίσουν τις σπουδές τους, ακόμα και μαθητές ή φοιτητές που αναζητούσαν μια εποχική εργασία. Μόνο ένας στους τέσσερις έφηβους στις ΗΠΑ είχε δουλειά το 2011, το μικρότερο ποσοστό εδώ και δεκαετίες.

Σύμφωνα με τον Τζόζεφ Μακλάφλιν, έναν από τους εισηγητές της έρευνας, αυτό συμβαίνει γιατί οι εργοδότες δεν χρειάζεται πια να προσλαμβάνουν ανειδίκευτους και άπειρους νεαρούς υπαλλήλους, αφού υπάρχουν πολλοί ενήλικες με πείρα που είναι άνεργοι.

Στη διάρκεια της περιόδου 2007-2009, ο αριθμός των εργαζόμενων που έχασαν τη δουλειά τους επειδή η εταιρία τους έκλεισε ή μετακινήθηκε σε άλλη περιοχή έφτασε τα 5,14 εκατομμύρια. Οι εργαζόμενοι που βρήκαν άλλη δουλειά είδαν τους μισθούς τους να μειώνονται κατά 7%.

Από αυτούς που έμειναν άνεργοι την περίοδο των τριών αυτών ετών, το 49% κατάφερε να βρει άλλη δουλειά μέχρι τον Ιανουάριο του 2010, το χαμηλότερο ποσοστό από τότε που το Γραφείο Στατιστικής καταγράφει επισήμως τα στοιχεία αυτά.

Οι απώλειες θέσεων εργασίας ήταν σημαντικότερες στον τομέα των κατασκευών και της παραγωγής, με έναν στους πέντε εργαζόμενους στους συγκεκριμένους τομείς να χάνει τη δουλειά του. Ένας στους δέκα εργαζόμενους σε οικονομικές υπηρεσίες έμεινε άνεργος και ένας στους 20 στην εκπαίδευση και στην υγεία.