BACKGROUND

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΤΙΜΩΡΙΑ...

Γράφει η Μαρία Ψαράκη
Αγαπητό ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΒΗΜΑ,
Πριν μερικές μέρες, διαβάζοντας την τελευταία συνέντευξη του κορυφαίου γλωσσολόγου και στοχαστή Noam Chomsky είδα να αναφέρει, με θάρρος και εξαιρετική σαφήνεια, αυτό που όλοι οι Έλληνες διαπιστώνουμε στην πράξη, μέσα στην...
καθημερινότητα μας. Ούτε λίγο, ούτε πολύ ο Chomsky διατύπωσε την άποψη ότι η Ελλάδα καταστρέφεται από το ΔΝΤ, την ΕΕ και την ΕΚΤ βάσει σχεδίου. Τόσο ρητά και τόσο κατηγορηματικά. Και πως μπορεί να μην το βλέπει αυτό κάποιος όταν, μπροστά στα μάτια μας, από τη στιγμή που ο κύριος Παπανδρέου προσέφυγε στον μηχανισμό στήριξης, χωρίς καν να έχει τη σύμφωνη γνώμη του ελληνικού λαού, συντελείται ένα έγκλημα με ποινικές προεκτάσεις, αφού πρόκειται για τριπλό έγκλημα κατά της ζωής, της περιουσίας και της ιδιοκτησίας των Ελλήνων.
Και ποιος θα μπορούσε να μιλήσει για υπερβολές του διαπρεπούς γλωσσολόγου, όταν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που είδαν το φως της δημοσιότητας αυτή την εβδομάδα, έδωσαν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, το στίγμα της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας που μόνο απελπισία και προβληματισμό για το μέλλον του τόπου μπορούν να γεννήσουν. Αξίζει δε να σημειωθεί, ότι όλα τα στοιχεία χαρτογραφούν και αποτυπώνουν την κοινωνία μας το 2009. Μιλάμε δηλαδή για μια έρευνα που δείχνει τη δραματική κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας πριν την ένταξη μας στον μηχανισμό στήριξης. Μπορεί εύκολα να φανταστεί κάποιος τι θα συναντήσουμε όταν η επόμενη έρευνα παρουσιάσει τα αντίστοιχα στοιχεία από το 2010 και μετά.
Τι μπορεί να πει κανείς όταν πάνω από 3 εκατομμύρια Ελλήνων βρέθηκαν κάτω από τα όρια της φτώχειας ή σε κατάσταση κοινωνικού αποκλεισμού; Ένας στους τέσσερις Έλληνες δηλαδή ζούσε, ήδη από το 2009, με λιγότερα από 7.178 ευρώ το χρόνο, ενώ πάνω από 500 χιλιάδες άνθρωποι ζούσαν σε νοικοκυριά που δεν είχαν κανένα εργαζόμενο ή στην καλύτερη περίπτωση σε νοικοκυριά με εργαζόμενο μερικής απασχόλησης. Τα στοιχεία τρομακτικά και έπεται συνέχεια.
Ο Chomsky μιλά για καταστροφή της Ελλάδας βάσει σχεδίου και αναρωτιέμαι ποιος θα πληρώσει για τα εγκλήματα που διαπράττονται, κατά τα δύο τουλάχιστον τελευταία χρόνια, στις πλάτες του ελληνικού λαού. Γιατί φυσικά πέρα από το ΔΝΤ, την ΕΕ, την ΕΚΤ, αυτοί που εκ των έσω άνοιξαν τις Κερκόπορτες, για να εισβάλλει η δυστυχία και η απόγνωση στον τόπο , θα πρέπει κάποια στιγμή να λογοδοτήσουν για το ποινικό κομμάτι των πράξεων και των αποφάσεων τους.
Το ποινικό δίκαιο, με σοφό και σαφή τρόπο, μιλά για εγκλήματα κατά της ζωής, της περιουσίας, της ιδιοκτησίας. Ας σκεφτούμε όλοι μας τις αυτοκτονίες λόγω χρεών, τους αστέγους που βρέθηκαν πεταμένοι στους δρόμους, επειδή έχασαν τα σπίτια και την περιουσία τους, ή τα χαράτσια, τους δυσβάσταχτους φόρους που απειλούν να δημιουργήσουν νέες στρατιές νεόπτωχων, χωρίς στον ήλιο μοίρα, και βεβαίως την τελευταία πρόταση του αρμόδιου υπουργείου, σύμφωνα με την οποία οι οφειλέτες θα έχουν από τώρα και στο εξής τη δυνατότητα να αποπληρώνουν τις οφειλές τους , παραχωρώντας στις εφορίες την κυριότητα των ακινήτων τους. Λύση καθαρή προς το συμφέρον του πολίτη δηλαδή.
Για πόσο όμως ακόμα θα μπορούν κάποιοι να αυθαιρετούν και να αποφασίζουν για όλους εμάς, καταπατώντας δικαιώματα και λαϊκές κατακτήσεις , σπρώχνοντας ανθρώπους στη φτώχεια και την εξαθλίωση, παραμένοντας πάντα ατιμώρητοι, ενώ διαπράττουν σοβαρότατα ποινικά αδικήματα; Για πόσο καιρό ακόμα θα κρύβονται και θα προστατεύονται πίσω από νόμους φτιαγμένους και κομμένους στα μέτρα τους, ώστε να ξεγλιστρούν πάντα και να μην πληρώνουν ποτέ; Ως πότε τα αδικήματα τους θα παραγράφονται και αυτοί απλά θα πηγαίνουν στα σπίτια τους, σα να μην έχει συμβεί απολύτως τίποτα;
Ας ελπίσουμε ότι πολύ σύντομα, μέσα από τη λαίλαπα που μας έχει χτυπήσει, θα γίνουμε όλοι, πολίτες, νομοθέτες και δικαστική εξουσία, ωριμότεροι και σοφότεροι, έτσι ώστε παρόμοιες πρακτικές να ανήκουν κάποια στιγμή, οριστικά και αμετάκλητα στο παρελθόν.