BACKGROUND

Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου 2012

8 ΣΤΟΥΣ 10 ΕΛΛΗΝΕΣ : "ΞΕΠΟΥΛΗΣΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ"!

Aπό το : newsbomb.gr
Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου είναι ρίψασπις. Είναι ο άνθρωπος που ξεπούλησε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Είναι αυτός που αποδέχθηκε άνευ όρων τους τις εντολές των ξένων. Αυτά ακριβώς πιστεύουν οι Ελληνες. Αυτά καταγράφονται σε...
μεγάλη δημοσκόπηση που διενήργησε η alco αποκλειστικά για λογαριασμό του newsbomb.gr. Συγκεκριμένα, 8 στους 10 συμπολίτες μας απάντησαν πως, αντί να κάνει ό,τι μπορούσε για να προασπίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αποδέχτηκε χωρίς διαπραγμάτευση τους όρους των ξένων. Και μόλις 1 στους 10 πιστεύει το αντίθετο…
Η δημοσκόπηση της alco –τα συγκλονιστικά ευρήματα της οποίας θα συζητιούνται για μέρες- καταγράφει, ουσιαστικά, ότι ο Γιώργος Παπανδρέου έχει τελειώσει. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού θεωρεί τον πρώην πρωθυπουργό ρίψασπι. Είναι ότι τον αποκηρύσσει και η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, του οποίου παραμένει πρόεδρος. Χαρακτηριστικά, μόλις 2 στους 10 πράσινους πιστεύουν ότι ο Γ. Παπανδρέου έκανε ό,τι μπορούσε για να προασπίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, ενώ το 65,1% απαντά χωρίς δισταγμό ότι αποδέχτηκε άνευ διαπραγμάτευσης τους όρους των ξένων! Με άλλα λόγια, δεν τον στηρίζει καν ο κομματικός χώρος του (αν και κάποιοι θα σπεύσουν να παρατηρήσουν ότι αυτό το «του» εμπεριέχει μεγάλη δόση υπερβολής –και δε θα ‘χουν άδικο!).

6 στους 10: τα ξένα συμφέροντα υπηρετεί ο Λ. Παπαδήμος
«Κόλαφο» και για τον Λουκά Παπαδήμο συνιστούν τα ευρήματα της δημοσκόπησης της alco (που κάλυψε 1.000 άτομα σε όλη την Ελλάδα). Παρά την επιμονή της κυβέρνησης να διοχετεύει πληροφορίες περί επερχόμενων «καλών νέων» για επιτυχές κλείσιμο του «κουρέματος», ο κόσμος αντιμετωπίζει τον πρωθυπουργό με τεράστια καχυποψία. Ούτε 3 στους 10 Ελληνες δεν πείθει το επιχείρημα ότι ανέλαβε σε δύσκολη στιγμή και προσπαθεί πραγματικά να σώσει τη χώρα. Περισσότεροι από 6 στους 10 Ελληνες θεωρούν ότι μας επιβλήθηκε από τους δανειστές μας, με μόνο ρόλο να διασφαλίσει τα συμφέροντά τους.
Το εντυπωσιακό, μάλιστα, είναι ότι η καχυποψία απέναντι στον Λ. Παπαδήμο είναι διακομματική. Κορυφώνεται, βέβαια, μεταξύ των ψηφοφόρων της Αριστεράς (83% του ΚΚΕ και 77% του ΣΥΡΙΖΑ τον θεωρούν «υπηρέτη» -ή «υπάλληλο», ανάλογα με τη φρασεολογία του καθενός- των δανειστών μας), αλλά ελάχιστα πίσω πάνε οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. και του ΛΑΟΣ (65% και 62%), αντίστοιχα. Ακόμη και στο ΠΑΣΟΚ, που θα περίμενε κανείς να είναι πιο φιλικά διακείμενοι απέναντι στον πρωθυπουργό, περισσότεροι από τους μισούς τον κρίνουν πολύ αρνητικά. Οσο για θετικές απόψεις απέναντι στον Λ. Παπαδήμο; Τις ψάχνεις με το μικροσκόπιο στο ΚΚΕ (7%), πολύ λίγες είναι σε ΣΥΡΙΖΑ (18%), ΛΑΟΣ (23%) και Ν.Δ. (25%), ενώ κάπως περισσότερες καταγράφονται στο ΠΑΣΟΚ (37%).
Προφανώς, η τεράστια αυτή καχυποψία του κόσμου απέναντι σε ένα νέο –και σχετικά άφθαρτο, σύμφωνα με τη λογική- πρωθυπουργό, έχει να κάνει με τη μέχρι σήμερα διαδρομή και του και τις υψηλές θέσεις που κατείχε σε ένα σύστημα το οποίο ο ελληνικός λαός αντιμετωπίζει ως υπεύθυνο (ή, έστω, συνυπεύθυνο) για τα σημερινά δεινά του. Και, όπως είναι φυσικό, ο κόσμος αναρωτιέται «τι ήρθε να κάνει εδώ;». Η οριζόντια αυτή καχυποψία –μέχρι και απόρριψη- του Λ. Παπαδήμου, προφανώς «ψαλιδίζει» και πιθανές φιλοδοξίες του πρωθυπουργού να κάνει καριέρα στην πολιτική πέραν της παρούσας κυβέρνησης…

1 στους 2 Νεοδημοκράτες: Χάρη στον Σαμαρά αποφύγαμε τη χρεοκοπία
Μόνο ο Αντώνης Σαμαράς διασώζεται -έστω και σε ένα βαθμό- από τους τρεις πολιτικούς που εξέτασε η έρευνα της alco για το newsbomb.gr. Σχεδόν οι μισοί νεοδημοκράτες θεωρούν ότι, με την είσοδό του στην κυβέρνηση Παπαδήμου, λειτούργησε υπεύθυνα, βάζοντας στην άκρη τις προσωπικές του επιδιώξεις, προκειμένου να σωθεί η χώρα από τη χρεοκοπία. Από την άλλη, βέβαια, όχι ευκαταφρόνητο ποσοστό των γαλάζιων ψηφοφόρων (39%) του καταλογίζει ότι ακύρωσε τις έως τότε θέσεις της Ν.Δ., αποδεχόμενος ουσιαστικά το μνημόνιο. Ποσοστά που, όπως είναι αναμενόμενο, χειροτερεύουν σημαντικά όταν αναφερόμαστε στο σύνολο του πληθυσμού, αφού λιγότεροι από 3 στους 10 Ελληνες κρίνουν τις αποφάσεις του ως στάση υπευθυνότητας και σχεδόν 6 στους 10 θεωρούν ότι αυτοακυρώθηκε.
Τα ευρήματα της alco για το «political x-ray» του newsbomb.gr φωτίζουν, πλέον, με άλλο φως τη στάση που θα τηρήσει η Ν.Δ. στο εξής και, ιδιαίτερα, ενόψει της υπογραφής της δανειακής σύμβασης, αφού φαίνεται ότι η συμπόρευση Σαμαρά με την κυβέρνηση Παπαδήμου δυσαρεστεί σφόδρα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού, αλλά και όσων είχαν ψηφίσει Ν.Δ. το 2009.

8 στους 10: Ποτέ δε θα δεχτώ να ονομαστούν τα Σκόπια, Μακεδονία!
Το τελευταίο ερώτημα της δημοσκόπησης της alco για το newsbomb.gr καταδεικνύει περίτρανα ότι, ο ελληνικός λαός, ακόμη και στη χειρότερη περίοδο της σύγχρονης Ιστορίας του, πάνω από όλα –πάνω και από το αν θα έχει να φάει- βάζει την εθνική του αξιοπρέπεια. Ακόμη και σήμερα, μετά τα όσα έχουν υποστεί από τρόικες, ΔΝΤ και τους εν Ελλάδι εκφραστές τους, σχεδόν 8 στους 10 Ελληνες επιμένουν: Ποτέ των ποτών να μη δεχτούμε τα Σκόπια να πάρουν όνομα που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία ή παράγωγό του. Κι ας τους αναγνωρίσει όλη η υφήλιος. Εμείς να παραμείνουμε σταθεροί στην ιστορική αλήθεια.
Μάλιστα, το βροντερό όχι έρχεται από όλες τις πλευρές. Ακόμα και στο ΣΥΡΙΖΑ, περισσότεροι από τους μισούς (53%) λένε όχι στην ψευδεπίγραφη ονομασία που διεκδικούν οι Σκοπιανοί για τον εαυτό τους. Το «όχι» φτάνει το 85% στο ΛΑΟΣ, το 79% στη Ν.Δ., το 75% στο ΠΑΣΟΚ και το 64%στο ΚΚΕ.
Με τη σχεδόν ομόφωνη αυτή στάση τους, οι Ελληνες δίνουμε την καλύτερη απάντηση σε εκείνους που ήθελαν να μας πείσουν ότι το θέμα του ονόματος «θα ξεχαστεί»…


Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
ΕΤΑΙΡΕΙΑ:
ALCO (ΑΡ. ΜΗΤΡΩΟΥ Ε.Σ.Ρ. 12)
ΕΝΤΟΛΕΑΣ:
NEWSBOMB.GR
ΤΥΠΟΣ:
ΠΟΣΟΤΙΚΗ (ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΩΝ ΕΡΩΤΩΜΕΝΩΝ)
ΔΕΙΓΜΑ:
1.000 ΑΤΟΜΑ, ΗΛΙΚΙΑΣ 18 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΝΩ, ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ:
TYXAIA, ΣΤΡΩΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ
ΣΤΑΘΜΙΣΕΙΣ:
ΦΥΛΟ, ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2009
ΧΡΟΝΟΣ:
23 – 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με βάση τους κώδικες δεοντολογίας της ESOMAR και επαγγελματικής πρακτικής του ΣΕΔΕΑ.