BACKGROUND

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΝΟΜΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ Η GOOGLE



Παράβαση των ευρωπαϊκών συνθηκών και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στοιχειοθετεί η νέα πολιτική απoρρήτου που έθεσε σήμερα σε εφαρμογή η Google, σύμφωνα με την Επίτροπο Δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ, γεγονός που πιθανώς προμηνύει μια παρατεταμένη διαμάχη μεταξύ της...
Ευρωπαϊκής Ένωσης και του τεχνολογικού γίγαντα.

Τον Ιανουάριο η Google ανακοίνωσε την πρόθεσή της να απλοποιήσει την πολιτική απορρήτου για τους χρήστες των υπηρεσιών της, συμπυκνώνοντας 60 οδηγίες σε μόλις μια που θα ισχύει για το σύνολο του εύρους των προϊόντων της, συμπεριλαμβανομένων των Youtube, Google+ και Gmail. Με τον τρόπο αυτό η εταιρία ουσιαστικά ενοποιεί το σύστημα λήψης δεδομένων που συγκεντρώνει από τους χρήστες της για εμπορικούς και διαφημιστικούς λόγους.

Οι εγγεγραμμένοι χρήστες δεν έχουν την δυνατότητα να απορρίψουν την νέα πολιτική εάν θέλουν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν της υπηρεσίες αυτές, ούτε να παραμείνουν στην παλιά ένα το προτιμούν. «Η πολιτική απορρήτου μας είναι πλέον πολύ πιο ευκολονόητη» δήλωσε από την πλευρά της η Google.

Η αιτιολόγηση αυτή ωστόσο δεν έπεισε την Εθνική Επιτροπή Πληροφορικής και Ελευθεριών, τη γαλλική υπηρεσία ηλεκτρονικής προστασίας των πολιτών, η οποία έχει ήδη προειδοποιήσει τη Google ότι θα ηγηθεί μιας πανευρωπαϊκής έρευνας επί της νομιμότητας των πρακτικών της.

Για την Επίτροπο Ρέντινγκ η υπόθεση δεν υφίσταται σε γκρίζα ζώνη. «Η προστασία των προσωπικών δεδομένων είναι ένας βασικός κανόνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι κατοχυρωμένη στις συνθήκες, δεν είναι ένα ‘αν’ αλλά ένα ‘πρέπει’». Ερωτώμενη με ποιους τρόπους παραβιάζεται η ευρωπαϊκή νομοθεσία δήλωσε: «Με αμέτρητους. Πρώτον κανείς δεν έχει ερωτηθεί, δεν είναι σύμφωνο με το νόμο περί διαφάνειας και χρησιμοποιεί δεδομένα ιδιωτών για να τα παραδώσει σε τρίτους».

«Γνωρίζουμε ότι τα δεδομένα είναι πηγή ζωής για αυτές τις καινούργιες βιομηχανίες ... αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν στοιχειώδεις ευρωπαϊκοί κανόνες ... που πρέπει να εφαρμοστούν», κατέληξε η κ. Ρέντινγκ.

Να υπενθυμίσουμε ότι στο παρελθόν η Ε.Ε. δεν είχε διστάσει να επιβάλει πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων σε εταιρίες όπως η Microsoft για πρακτικές συμβατότητας λογισμικού που έπλητταν τον ελεύθερο ανταγωνισμό. Μένει να δούμε εάν η Ενωμένη Ευρώπη είναι δικαιολογημένα ανήσυχη και αν είναι διατεθειμένη να δώσει αυτή τη μάχη και για τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών της.