BACKGROUND

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ - ΡΕΚΟΡ...



Γυναίκες, νέοι και άτομα με χαμηλή εκπαίδευση αποδεικνύονται τα μεγαλύτερα θύματα της ανεργίας στην Ελλάδα. Χιλιάδες θέσεις εργασίας έχουν χαθεί στη χώρα μας την τελευταία τριετία, ενώ μόλις μέσα σε έναν χρόνο το ποσοστό των Ελλήνων...
που βρέθηκαν χωρίς δουλειά εκτοξεύτηκε από το 20,8% (Νοέμβριος του 2011) στο 27% (Νοέμβριος 2012) σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής τα οποία παρουσιάζει η εφημερίδα «Τα Νέα».
Οικογένειες με περισσότερους από έναν άνεργο, νέοι που εξαιτίας της ανεργίας επέστρεψαν στο πατρικό τους καθώς δεν είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, εργαζόμενοι με πολλά χρόνια εργασίας στην πλάτη τους, που τώρα μένουν στα αζήτητα λόγω ηλικίας, είναι οι «καθημερινές ιστορίες ανεργίας» που διηγούνται χιλιάδες ελληνικές οικογένειες.
Ετσι, με το 48,2% των ανέργων να αναζητεί οποιαδήποτε δουλειά ανεξάρτητα αν είναι πλήρους ή μερικής απασχόλησης και το ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων, δηλαδή εκείνων που αναζητούν, εργασία περισσότερο από 12 μήνες (παλαιοί ή νέοι εργαζόμενοι), να φθάνει στο 62,6%, τα ποσοστά όσων πλέον απορρίπτουν προτάσεις για εργασία μόλις που ξεπερνά το 5%.
Οπως προκύπτει από τις έρευνες εργατικού δυναμικού η ανεργία συνεχίζει να είναι γένους θηλυκού καθώς 3 στις 10 γυναίκες (31%) είναι άνεργες, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στους άνδρες είναι στο 24%. Παράλληλα, «χτυπά» περισσότερο τους νέους (ηλικίας από 15 ως και 24 ετών) αλλά και τις ηλικίες μεταξύ 45 και 65 ετών. Οσο για το μορφωτικό επίπεδο, οι μη έχοντες ιδιαίτερες γνώσεις αποτελούν την πιο ευάλωτη ομάδα. Ενδεικτικό είναι ότι από εκείνους που δεν έχουν πάει καθόλου σχολείο άνεργοι είναι οι 4 στους 10, ενώ το ποσοστό των ανέργων με πανεπιστημιακή εκπαίδευση δεν ξεπερνά το 20%.