Έντονα επικριτικός ο γερμανικός Τύπος στη στάση που τήρησε η καγκελάριος Μέρκελ στη Σύνοδο Κορυφής, καθώς και στις αποφάσεις που ελήφθησαν...
«Λυπηρό, αλλά αληθινό: το ευρώ σε ομοιοκαταληξία με την υπόσχεση που δεν τηρήθηκε» γράφει
η μεγαλύτερης κυκλοφορίας εφημερίδα Bild.
«Ο Γερμανός φορολογούμενος δεν πρέπει ποτέ να οφείλει να ανταποκριθεί στα χρέη άλλων χωρών. Ήταν μια υπόσχεση, η οποία δεν τηρήθηκε. Καταρχήν με το σχέδιο διάσωσης για την Ελλάδα και την Ιρλανδία» επισημαίνει στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα.
«Προς το παρόν δεν έχουν δαπανηθεί χρήματα, αλλά ο Γερμανός φορολογούμενος θα πρέπει να γίνει εγγυητής για άλλους που ζούσαν με ανέμελο τρόπο. Και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι θα μας ζητήσουν να περάσουμε από το ταμείο» συνεχίζει.
Άλλη υπόσχεση που δεν τηρήθηκε, σύμφωνα με την Bild: «δεν πληρώνουμε για τους άλλους».
Και συνεχίζει: «Στις Βρυξέλλες υιοθετήθηκε ένας μόνιμος μηχανισμός για την αντιμετώπιση των κρίσεων. Ο Γερμανός φορολογούμενος θα συμβάλει από την τσέπη του με 22 δισ. ευρώ σε ρευστό και 168 δισ. υπό τη μορφή εγγυήσεων.»
Στο ίδιο μήκος κύματος η Frankfurter Allgemeine Zeitung:«Η ιστορία του ευρώ είναι μια σειρά από υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν».
«Η ΕΕ γίνεται μια ένωση μεταβιβάσεων, με τη Γερμανία και τη Γαλλία σωτήρες» προσθέτει.
«Η Άνγκελα Μέρκελ εξακολουθεί να είναι συντηρητική;» αναρωτιέται στο πρωτοσέλιδό της η Handelsblatt, η οποία κρίνει ότι το σχέδιο αυτό είναι «δαπανηρό» και σημειώνει: «Δεν θα υπάρχουν πλέον διαθέσιμα χρήματα για την προβλεπόμενη μείωση των φόρων», την οποία είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση για το 2012.
Τέλος και η αριστερή εφημερίδα Tageszeitung επικρίνει την καγκελάριο. Αυτή όμως προς άλλη κατεύθυνση.
Κατά την άποψή της η Μέρκελ ευθύνεται για την παραίτηση της πορτογαλικής κυβέρνησης.
«Η επιμονή της γερμανικής κυβέρνησης για την εξοικονόμηση χρημάτων και δημοσιονομικές περιοκοπές αντί να ενθαρρύνει την ανάπτυξη είχε το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιθυμητό» υπογραμμίζει.