BACKGROUND

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

«ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΓΙΑ ΜΑΣ» ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΛΕΕΙ Ο ΠΟΡΤΟΓΑΛΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ


«Καταστροφικές συνέπειες» για την Πορτογαλία θα είχε το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Πέδρο Πάσους Κοέλιο, ο οποίος τόνισε ότι το ενδεχόμενο να κηρύξει η Αθήνα στάση πληρωμών δεν μπορεί να αποκλειστεί. Σε αυτή την...
περίπτωση, είπε, η Πορτογαλία θα αναγκαζόταν να ζητήσει νέα οικονομική βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ.
«Βρισκόμαστε στο χείλος μιας κατάστασης μεγάλης αβεβαιότητας, αν όχι της πιθανής χρεοκοπίας ενός κράτους» της Ευρωζώνης, είπε ο Πάσους Κοέλιου σε συνέντευξή του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RTP.

«Αυτό θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για την Πορτογαλία, πάνω απ' όλα σε ό,τι αφορά την χρηματοδότηση των τραπεζών και της οικονομίας» είπε ο Πάσους Κοέλιου.

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνησή του θα ήταν «ανεύθυνη» εάν δεν προετοιμαζόταν για το ενδεχόμενο κήρυξης στάσης πληρωμών στην Ελλάδα.

«Είναι σημαντικό η χώρα να καταλάβει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην οποία βρισκόμαστε» είπε. «Εάν δεν ελέγξουμε το έλλειμμα, δεν θα είμαστε εδώ να διηγηθούμε τι έγινε».

Παράλληλα, τόνισε ότι είναι σημαντικό οι χώρες-μέλη της ΕΕ να πειστούν ότι αξίζει τον κόπο να βοηθήσουν την Πορτογαλία, καθώς και την Ιρλανδία.

Πρόσθεσε ότι πρέπει να επιδειχθεί «αποφασιστικότητα» στην επίτευξη των στόχων που έχουν οριστεί στο πλαίσιο της συμφωνίας δανεισμού της χώρας από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

«Αυτό που εξαρτάται από δικές μας ενέργειες πρέπει να γίνει, πρέπει να εφαρμόσουμε επακριβώς όλα όσα συμφωνήθηκαν» με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είπε ο επικεφαλής της πορτογαλικής κυβέρνησης.

Επισήμανε ότι είναι πολύ σημαντικό να τηρηθούν οι δεσμεύσεις για μείωση του ελλείμματος της χώρας.

Η κυβέρνηση αποπειράται να το επιτύχει με σαρωτικές περικοπές κρατικών δαπανών και αυξήσεις φόρων, οι οποίες έχουν βυθίσει την Πορτογαλία σε βαθιά ύφεση.

Η Πορτογαλία βάσει της συμφωνίας που συνήφθη τον Μάιο πρόκειται να λάβει από την ΕΕ και το ΔΝΤ δάνεια ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ με αντάλλαγμα την εφαρμογή μέτρων λιτότητας και ενός πακέτου μεταρρυθμίσεων για την μείωση των δημοσίων δαπανών και μέτρων για την επάνοδο της οικονομίας της σε τροχιά ανάπτυξης.

Η Λισαβόνα βρέθηκε αντιμέτωπη με απροσδόκητες δυσκολίες μετά την αποκάλυψη την περασμένη εβδομάδα αδήλωτου χρέους στην αυτόνομη περιοχή του αρχιπελάγους των νήσων Μαδέρα, ύψους 1,68 δισεκατομμυρίου ευρώ, από το 2008 ως το 2011.

Ο Πάσους Κοέλιου χαρακτήρισε λυπηρό το ότι αυτή η «σοβαρή ανωμαλία» σημειώνεται «τη στιγμή που προσπαθούμε να κάνουμε μια διάκριση ανάμεσα στη χώρα μας και εκείνες τις χώρες που αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα, όπως η Ελλάδα».