BACKGROUND

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

ΕΝΝΕΑ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΤΑΚΛΥΣΜΟ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΙΤΑΛΙΑ


Τους εννέα έχουν φτάσει μέχρι στιγμής οι νεκροί από το κύμα κακοκαιρίας που έχει «γονατίσει» το τελευταίο 24ωρο τη βορειοδυτική Ιταλία. Αγνοούνται τα ίχνη πέντε ατόμων στις περιφέρειες της Λιγουρίας και της Τοσκάνης. Χείμαρροι και ποταμοί υπερχείλισαν από τις αδιάκοπες...
νεροποντές· έκλεισαν αυτοκινητόδρομοι από τις πλημμύρες και ακινητοποιήθηκαν τρένα.

Το κύμα κακοκαιρίας επεκτάθηκε το πρωί της Τετάρτης και στους κεντρικούς νομούς της Ιταλίας, με βροχοπτώσεις και στη Ρώμη. Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται σε ετοιμότητα, αλλά αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν σημειωθεί οι πλημμύρες που είχαν παραλύσει την προηγούμενη εβδομάδα την ιταλική πρωτεύουσα.

Σε πολλές περιοχές των περιφερειών της Λιγουρίας και της Τοσκάνης, με πρωτεύουσες την Γένοβα και την Φλωρεντία, χείμαρροι και ποταμοί υπερχείλισαν, είναι αδύνατη η πρόσβαση στους αυτοκινητόδρομους και πολλά τρένα παρέμειναν εντός των σιδηροδρομικών σταθμών.

Στην κωμόπολη Μποργκέτο Βάρα έχασαν την ζωή τους τρία άτομα από πνιγμό, ενώ το σύνολο των κατοίκων απομακρύνθηκε από την περιοχή. Προσωρινά καταλύματα στήθηκαν στο τοπικό κλειστό γυμναστήριο.

Έξω από την πόλη Μάσα Καράρα, μια γυναίκα βρέθηκε νεκρή, μέσα στο αυτοκίνητό της, το οποίο παρασύρθηκε από τα ύδατα. Πέντε μικρές γέφυρες κατέρρευσαν εξαιτίας της ανεξέλεγκτης ανόδου της στάθμης του νερού στον ποταμό Μάγκρα.

Η πρόσβαση στην παραθαλάσσια περιοχή Τσίνκουε Τέρε, κοντά στην πόλη Λα Σπέτσια, είναι εφικτή μόνον με τρένο ή διά της θαλάσσιας οδού. Στο χωριό Μοντερόσο 2.000 άτομα παραμένουν αποκλεισμένα: δρόμοι έχουν κλείσει από νερά και λάσπες και είναι αδύνατον να χρησιμοποιηθούν ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα.

Όπως τονίζει η δημόσια τηλεόραση Rai «οι υλικές ζημιές είναι ανυπολόγιστες, οι περιοχές αυτές έχουν μείνει χωρίς τηλεφωνικές συνδέσεις, χωρίς τρόφιμα και με εκατοντάδες πλημμυρισμένα σπίτια που δεν μπορούν να κατοικηθούν».