BACKGROUND

Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

ΜΕ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ,Ο ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ ΣΤΟ ΣΙΚΑΓΟ


Ο Νταβούντογλου επισκέφθηκε τη Μητρόπολη Σικάγου
Του Θεόδωρου Καλμούκου

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου πραγματοποίησε την Τρίτη 22 Μαΐου επίσημη επίσκεψη στη Μητρόπολη Σικάγου, όπου είχε συνομιλία 45 λεπτών με τον Μητροπολίτη Σικάγου Ιάκωβο.

Την είδηση απεκάλυψε ο «Εθνικός Κήρυξ» το απόγευμα της Τετάρτης 23 Μαΐου
στην ηλεκτρονική του έκδοση. Εν τω μεταξύ, την επόμενη ημέρα, Πέμπτη, η Μητρόπολη Σικάγου εξέδωσε ανακοινωθέν και έδωσε στη δημοσιότητα και σχετική φωτογραφία.
Ο κ. Νταβούτογλου επισκέφθηκε την Μητρόπολη Σικάγου με το σκεπτικό ότι είναι Μητρόπολη της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, η οποία ανήκει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο το οποίο εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας και θεωρείται Τουρκικό Ιδρυμα.

Συζήτησαν για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, για την οποία ο κ. Νταβούτογλου επανέλαβε ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει τη βούληση για την επαναλειτουργία της και προσπαθεί να βρει τα νομικά μέσα τα οποία θα επιτρέπουν το άνοιγμά της. Αναφέρθηκε ακόμα στην επιστροφή του Ορφανοτροφείου στη νήσο Πρίγκηπο στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Τονίζεται, ωστόσο, ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ανάγκασε την τουρκική κυβέρνηση να επιστρέψει το κτίριο του Ορφανοτροφείου.

Είπε ακόμα, ότι έδωσε εντολή πρόσφατα στους πρέσβεις της Τουρκίας ανά τον Κόσμο να καλωσορίζουν επίσημα τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο όταν ταξιδεύει σε διάφορες χώρες του κόσμου, πράγμα το οποίο σημαίνει αναγνώριση ως παγκόσμιου θρησκευτικού ηγέτη, ρόλο τον οποίο οι προηγούμενες Τουρκικές κυβερνήσεις είχαν υποβαθμίσει.
Ο κ. Νταβούτογλου έθεσε το θέμα του μουφτή της Θράκης, επίσης ότι δεν υπάρχει μουσουλμανικό τέμενος και νεκροταφείο στην Αθήνα.

Στο ανακοινωθέν της Μητρόπολης Σικάγου αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι ο κ. Νταβούτογλου «εξέφρασε τον προβληματισμό του για την τουρκική και μουσουλμανική μειονότητες στην Ελλάδα και την Ευρώπη, σημειώνοντας ότι εκκλησίες και τεμένη που έχουν κατασχεθεί από τις θρησκευτικές μειονότητες οφείλουν να γίνονται σεβαστά ως οίκοι λατρείας κι αν ακόμα δεν μπορούν να επιστραφούν για πρακτικούς ή πολιτικούς λόγους».

Ο Μητροπολίτης Σικάγου Ιάκωβος και οι παρευρεθέντες από την Ομογένεια του Σικάγου στην επίσκεψη, επαίνεσαν τον παρόντα και τους παρελθόντες γενικούς προξένους της Τουρκίας στο Σικάγο και τα στελέχη τους για την αυξημένη καλή θέληση και προσπάθειες συνεργασίας στην περιοχή του Σικάγου ανάμεσα στις δύο Κοινότητες, την Τουρκική και την Ελληνική.

Πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα» αναφέρουν ότι ο κ. Νταβούτογλου εξέφρασε την επιθυμία να μεταβεί στη Μητρόπολη Σικάγου και να υποβάλλει τα σέβη του στον Μητροπολίτη Ιάκωβο. Ως δίαυλος επικοινωνίας χρησιμοποιήθηκε ο βοηθός Επίσκοπος στη Μητρόπολη Σικάγου ο Μωκησσού Δημήτριος, ο οποίος μάλιστα συνεργάζεται για θέματα διαλόγων και κοινωνικά με τον Τούρκο Μεμέτ Τσελέμπι στο Σικάγο, ο οποίος είναι εκλεγείς πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Αμερικανοτουρκικών Ομοσπονδιών και πρέσβης καλής θελήσεως στα Ηνωμένα Εθνη.

Στην επίσκεψη παρούσα ήταν και η σύζυγος του κ. Νταβούτογλου, η οποία μάλιστα φορούσε την παραδοσιακή μουσουλμανική μαντήλα.

Στο ζεύγος Νταβούτογλου ο Μητροπολίτης Ιάκωβος έδωσε ως δώρο ένα φωτογραφικό άλμπουμ με τις κοινότητες της Μητρόπολης, ενώ ο κ. Νταβούτογλου έδωσε στον κ. Ιάκωβο ένα αναμνηστικό πιάτο.

Παρόντες στην επίσκεψη ήταν ο Επίσκοπος Μωκησσού Δημήτριος, ο Αντριου Αθενς, ο Χρίστος Τομαράς, ο Χαράλαμπος Πεμπόνης ο οποίος είναι τοπικός υποδιοικητής του Τάγματος των Αρχόντων του Αγίου Ανδρέα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, καθώς επίσης και ο Νικόλαος Χαρισιάδης, απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και ιεροψάλτης στο Σικάγο και ο Ελληνοαμερικανός δημοσιογράφος Τζον Κας.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Νταβούτογλου στη Σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο το Σαββατοκύριακο ήταν ο μεγαλύτερος υπερασπιστής των Σκοπιανών φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να διακηρύξει πως «δεν είμαι μόνο μεγάλος και ειλικρινής φίλος της ‘Μακεδονίας’, αλλά επίσης Μακεδόνας», προσθέτοντας ότι «η φιλία των δύο χωρών θα συνεχιστεί για πάντα».

Με την ευκαιρία υπενθυμίζεται ότι προ ενάμισι έτους το ίδιο το Τάγμα των Αρχόντων του Αγίου Ανδρέα τίμησε τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης κ. Μπαγίς στη Βρυξέλλες.